Inför sportloven: Allt fler köper och säljer skidmode och vintersportutrustning second hand

Av den 13 februari, 2020

Det blir allt mer populärt att handa skidkläder och vintersportutrustning second hand. Under det gångna året ökade kategorin med 10 procent på Tradera. Inför årets sportlovsveckor går det att fynda bland tiotusentals varor. Allt från trendiga skidkläder av de mest populära varumärkena till längdskidor och skridskor i nyskick – fast till lägre pris och klimatpåverkan.

Svenskarnas intresse för second hand växer. Under 2019 slog försäljningen på den cirkulära marknadsplatsen Tradera nytt rekord med över tio miljoner sålda begagnade varor, vilket är en ökning med 12 procent. Denna trend märks också bland skidmode och vintersportutrustning och inför stundande sportlov blir det allt mer populärt att fynda kläder och utrustning på Tradera.

– Vintersport är perfekt för andrahandsmarknaden eftersom det är en väldigt säsongsbetonad kategori med höga nypriser. Varorna håller dessutom ofta hög kvalitet vilket innebär att det går att fynda second hand i väldigt bra skick. Det är glädjande att allt fler nu väljer detta alternativ. För att klara omställningen till en mer hållbar konsumtion måste vi börja ta tillvara på det vi redan har, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Alpint är störst – längdskidor och långfärdsskridskor ökar mest
Under 2019 ökade försäljningen av skidkläder och utrustning med 10 procent jämfört med föregående år. Inom vintersportkategorin är alpint störst, följt av ishockey- och skridskor. Men det är längdskidåkning (+20 %) och långfärdsskridskor (+18 %) som ökar mest jämfört med året innan. På topplistan för de mest populära varumärkena återfinns Fjällräven, Peak Performance och Haglöfs.

Familjer kan spara tusenlappar
Genomsnittspriserna på samtliga kategorier av vintersportkläder och utrustning ligger alla under 500 kr. Det innebär att en familj kan spara tusentals kronor via det enorma second hand-utbudet. Just nu finns över 30 000 jackor, täckbyxor, pjäxor, skridskor, skidglasögon och annat som hör skidsemestern till på Tradera. I genomsnitt kostar exempelvis skidkläder 375 kr medan ett par längdskidor säljs för cirka 400 kr.

– Barn växer snabbt och hinner många gånger bara använda sin nya skidutrustning några veckor under en säsong innan de har vuxit ur den. Att fina, nästan nya saker får leva vidare i någon annans ägo är smart för både planet och plånbok, säger Sofia Hagelin.

Största kategorierna för vintersport på Tradera
Rangordnat efter antal sålda produkter. Procentsatsen avser tillväxten under 2019 jämfört med 2018.

 • Alpint – +11%
 • Hockey och skridskor +7%
 • Längdskidåkning +20%
 • Långfärdsskridskor +18%

Mest populära varumärken inom vintersport
Rangordnat efter antal sökningar i Traderas sökfält 1 jan – 31 dec 2019

 1. Fjällräven
 2. Peak Performance
 3. Haglöfs
 4. Moncler
 5. Patagonia
 6. Houdini
 7. Canada Goose
 8. Helly Hansen
 9. Norröna
 10. Parajumpers

Business | Inför sportloven: Allt fler köper och säljer skidmode och vintersportutrustning second hand
Örebroguiden

Källa Tradera

You must be logged in to post a comment Login