Imorgon lördag 16 maj öppnar vi upp för downhill i Kvarntorps friluftsområde

Av den 15 maj, 2020
Startplatsen för den svarta banan, från toppen av Kvarntorpshögen.

För nästan exakt ett år sedan inledes arbetet med att anlägga downhillbanor nerför Kvarntorpshögen i Kumla och imorgon lördag 16 maj rullar vi för första gången igång liften för alla förväntansfulla cyklister!

Mattias Holmstrand, eldsjäl i Kumla skidförening, berättar att 90% av grävningen av banorna har skett för hand, med spade, hacka och skottkärra.

Det har också varit en utmaning att inte kunna gräva i den utsträckning som vi hade velat då högen fortfarande är aktiv, säger Mattias.

Banorna är resultatet av ett projekt som Kumla skidförening drivit tillsammans med Kumla kommun, Region Örebro Län och Bergslagen cycling.

Efterlängtad premiär

Att downhill är en spännande och fartfylld aktivitet är det många som kan hålla med om. Det i kombination med den häftiga och unika plats som Kvarntorpshögen faktiskt är, gör att Mattias känner starkt för premiären av liften i helgen.

Det är många saker som gör downhillcyklingen i Kvarntorp så speciell! Terrängen hittar man inte på någon annan plats i Sverige. Ena stunden befinner man sig på ett månlandskap, för att sedan i nästa stund befinna sig i ett litet skogsparti. Området är verkligen fantastiskt, förklarar Mattias.

För både nyfikna som vana cyklister

I dagsläget är två av tre banor öppna för åkning. För den som vill prova på finns en lättare grön led och en svart led för den som vill ha en rejäl utmaning! Och i en svårighetsgrad mellan dessa två leder finns den blåa leden, som ännu inte är riktigt färdig.

Imorgon lördag 16 maj är det alltså premiäröppning för liften, som håller öppet kl. 09.00-14.00. Liften kommer att vara igång samma tid under kommande lördagar och även under fredagar kl. 18.00-21.00. Ett liftkort kostar 100 kr per dag för vuxna och 70 kr per dag för juniorer upp till 16 år. Liftkorten köper du på plats och betalning sker via Swish.

Tänk också på att alltid använda hjälm när du åker, påminner Mattias. Vi rekommenderar fullfacehjälm och det är också viktigt att välja cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå. 

Säker och fartfylld åkning, och en massa skratt – nu kör vi!

Hälsa | Imorgon lördag 16 maj öppnar vi upp för downhill i Kvarntorps friluftsområde
Örebroguiden

Källa Kumla Kommun
Mer information hittar du på: visitkumla.se/downhill

You must be logged in to post a comment Login