IKEA tackar för de första underbara 75 åren

Av den 28 juli, 2018

Det började som ett litet postorderföretag i Älmhult med omnejd och drevs av en tonåring på cykel. Produktutbudet har med åren gått från fisk, tändstickor och bläckpennor, till att renodlas inom heminredning. IKEA finns idag i 49 länder med 419 varuhus.

Årligen har IKEA nära en miljard människor som besöker IKEAs varuhus och över 2,5 miljarder besök online och är världens största heminredningsföretag. Varje dag bidrar IKEAs 195 000 medarbetare över hela världen till att skapa en bättre vardag för de många människorna, IKEAs alla kunder.

– Vår framgång skulle aldrig ha varit möjlig utan våra kunder och medarbetare. För att visa vår tacksamhet till våra kunder kommer vi att göra en re-lansering av några av  IKEAs mest älskade och uppskattade produkter från förr. Först ut den 9 augusti är produkter från 50- och 60-talets IKEA, säger Mattias Johansson, försäljningschef på IKEA Sverige.

Han fortsätter:
– Vi vill tacka varje enskild kund för de första 75 åren, och vi ser nu fram emot de kommande, spännande 75 åren.

Några milstolpar längs vägen:

1943, IKEA grundas
När Ingvar Kamprad som 17-åring tar sin realrexamen frågar hans pappa Feodor vad Ingvar önskar sig i examenspresent. Ingvars önskan var att få pappans tillåtelse att starta en egen firma, vilket krävdes då han inte var myndig.

Kort därpå, den 28:e juli 1943, registrerar Ingvar ”firma IKEA, Ingvar Kamprad” hos länsstyrelsen i Växjö. Namnet skapades genom att Ingvar satte ihop sina initialer (IK), med första bokstaven i namnet på gården där han växte upp, Elmtaryd, och första bokstaven i namnet på byn där gården låg, Agunnaryd.

1958, Det första IKEA-varuhuset
Under 50-talet börjar möbelförsäljningen ta fart för Ingvar. Efter att ha använt en gammal snickerifabrik som utställningslokal inser Ingvar att han behöver något större. Han väljer därför att bygga det första IKEA-varuhuset, i Älmhult. Kunder från hela Sverige kommer med tåg eller bil för att besöka varuhuset. Till öppningen lyckas Ingvar till och med få SJ att erbjuda rabatt på tågresan för alla tillresande.

1960, IKEAs första restaurang öppnas
När människor från hela Sverige strömmar till IKEA i Älmhult inser Ingvar att det blir en betydligt bättre upplevelse i varuhuset om man är mätt i magen. Därför introduceras IKEAs första restaurang och café. Konceptet med att ha en restaurang har sedan dess levt kvar i vartenda varuhus. Idag säljer IKEA årligen över 100 miljoner korvar och 1 miljard köttbullar varje år, världen över.

1965, IKEA Kungens kurva öppnar
Inspirerad av Guggenheimmuseet i New York öppnar 1965 det runda IKEA-varuhuset i Kungens kurva. När det slog upp portarna var det den största heminredningsbutiken i Europa, och det är än idag det största IKEA-varuhuset i världen.

Varuhusöppningen innebar en stor succé för IKEA med massor av besökare. Detta innebar dock problem då det blev långa köer och mycket väntan för att få sina produkter. Därför introduceras ”Tag-själv-lagret”, där man som kund själv får hämta sin vara istället för att behöva vänta på personalen att göra det. För IKEA innebar denna justering att produkterna kunde få en lägre prislapp, då kunderna stod för en del av jobbet.

1973, Inte enbart möbler som sålts på IKEA
Under årens lopp är det inte enbart möbler och heminredning som har sålts på IKEA. I 1973 års katalog kunde man hitta pianon, grammofoner och stereoanläggningar, självklart till ett bra pris. Viljan att hitta nya innovativa lösningar för bättre en bättre vardag har fortsatt genom IKEA historia. År 2017, 44 år senare, började  IKEA samarbeta med SONOS för att återigen utforska ljud i hemmet.

1973, IKEA börjar sin expansion utanför Norden
Efter framgångsrika år med nya varuhus i Norden börjar IKEA bygga varuhus i resten av världen. Schweiz blev det första landet, för om de kvalitetsmedvetna och kräsna schweizarna skulle kunna tänka sig köpa möbler på IKEA så skulle alla i världen kunna tänka sig det. Schweizarna uppskattade de svenska möblerna och varuhuset i Zürich blev ett populärt utflyktsmål. Tesen verkade dessutom stämma, då IKEA har haft stor framgång i alla nya länder de etablerat sig i. Idag finns IKEA i 49 länder med 419 varuhus, och land nummer 50 väntar runt hörnet. I augusti 2018 öppnar IKEA sitt första varuhus i Indien.

1979, Älskade IKEA-klassiker lanseras
Under det tidiga 80-talet lanseras några av de klassiska IKEA-produkterna som ännu idag finns i sortimentet. År 1979 lanseras bokhyllan BILLY samt soffan KLIPPAN, följt av sidobordet LACK. Dessa klassiker har levt kvar och utvecklats med nya färger, former och utföranden. I 1984 års katalog kostade soffan KLIPPAN 1 390 kronor, vilket i dagens penningvärde innebär 3 190 kr. I 2019 års katalog är priset för samma soffa 1 795 kronor.

1997, Den första webbsidan, IKEA.se
Sedan starten 1943 har världen radikalt förändrats. Parallellt har IKEA försökt att förändrats med samhället och det finns en stark drivkraft att hela tiden söka nya vägar för att möta sina kunder. Under 90-talet slår internet igenom. Därför lanserar IKEA 1997 sin första webbsida, där man hemifrån kunde utforska produkter, kolla lagorsaldo och bli inspirerad. Idag har IKEA 2,5 miljarder besök om året på sin webbsida och i slutet av året kommer IKEA erbjuda e-handel på samtliga marknader.

2018, Resan fortsätter
En röd tråd genom IKEAs historia har varit att ständigt utmana sig själv till att bli bättre. Se utmaningarna som möjligheter och omvandla dessa till framgångsfaktorer. Detta är något som 2018 är mer relevant än någonsin för IKEA.

– För oss är det avgörande att lyssna in vad våra kunder vill ha. Aktuellt är exempelvis att erbjuda nya  snabbare leveranssätt inom e-handel samt tjänster som möbelmontering och heminredningshjälp. Det handlar också om att utveckla vårt hållbarhetsarbete ännu mer för att ha en positiv påverkan på både människor och miljö, säger Mattias Johansson, försäljningschef på IKEA Sverige.

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login