IKEA lanserar trådlös kollektion

Av den 26 september, 2016

IKEA fortsätter resan mot det smarta hemmet, genom att i oktober lansera en trådlös kollektion av smarta LED-lampor, LED ljuspaneler och LED ljusdörrar. Det är en Plug & Play-lösning som gör att man kan dimma sin belysning och växla mellan tre färgtemperaturer – från kallvitt och varmvitt till ett varmare sken. Med den nya belysningskollektionen vill IKEA ytterligare förbättra livet hemma.

Små förändringar av belysningen hemma och på jobbet kan ha stor effekt på vårt välbefinnande och även på vår intellektuella förmåga. Forskning visar att det är stor skillnad mellan kall och varm belysning. Kallt ljus är bättre för inlärning och varmt ljus är bättre för avkoppling.

I våra kundundersökningar kan vi se att många vill kunna anpassa sin belysning efter den aktivitet de håller på med. Smart belysning gör att du kan få det ljus som passar dig, säger Jeanette Skjelmose, affärsområdeschef för belysning hos IKEA.

Kollektionen med smart belysning omfattar TRÅDFRI LED ljuskälla och fjärrkontroll, FLOALT ljuspaneler samt SURTE och JORMLIEN ljusdörrar för BESTÅ skåp och METOD köksskåp. Plug & Play-lösningen innebär att det varken krävs installation av en elektriker eller dragning av ny el. Allt som krävs är att man ersätter en ljuskälla med en TRÅDFRI LED lampa. Eftersom tekniken för att dimma och växla mellan färgtemperaturer finns inuti själva ljuskällan, kan TRÅDFRI användas i alla lampor med sockel i standardstorlek – även gamla lampor.

Tekniken för smart belysning har funnits i några år, men har ännu inte nått ut till de många människorna. Utifrån hembesök och kundundersökningar genomförda på IKEA Home Living Lab, en lägenhet där familjer testar framtidens boendelösningar, har IKEA identifierat två viktiga utmaningar när det gäller att möjliggöra smart belysning för de många människorna: enkelhet och lågt pris.

Befintlig teknik har uppfattats som alltför dyr och krånglig. Med detta i åtanke ville vi göra TRÅDFRI set för dimning lätt att använda ge den ett överkomligt i pris, säger Björn Block, sortimentschef för belysning och IKEA Home Smart.

Lanseringen är IKEAs första steg inom smart belysning och det andra steget inom IKEA Home Smart, där det första var förra årets lansering av produkter för trådlös laddning för smartphones. IKEA ser stor potential i det smarta hemmet. De kommande åren kommer flera lanseringar som möjliggör för människor att bygga vidare på sina lösningar för det smarta hemmet. Enligt Strategy Analytics 2014 överväger ca 100 miljoner hushåll nu olika lösningar för ett smart och uppkopplat hem. År 2020 uppskattar man att denna siffra kommer att ha fördubblats.

Den nya IKEA kollektionen lanseras initialt på fyra pilotmarknader: Sverige, Tjeckien, Italien och Belgien. Övriga länder i Europa och Nordamerika kommer att lansera ovanstående samt några ytterligare smarta belysningsprodukter i april 2017.

Prylar | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login