I det tillfälliga sortimentet hos systembolaget på Kungsgatan

Av den 3 december, 2016

Den 1 december lanserades en begränsad upplaga (om 2,500 flaskor) av Emiliana Organic Vineyards signaturvin Coyam av årgång 2013 i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Coyam är framställt genom ekologiska och biodynamiska metoder. Bakom vinet står det chilenska vinhuset Emiliana Organic Vineyards. Vinhuset grundades 1986 och är idag en av världens största ekologiska vinproducenter. Emilianas arbete baseras på två grundläggande principer; omsorg om miljön och respekt för sina anställda.

Coyam är ett elegant och komplext vin med aromer av körsbär, plommon, blåbär och björnbär samt toner av eukalyptus och cederträ. Fylligt med intensiv smak av mörka bär och en liten kryddighet. Frisk syra, bra koncentration och struktur. Passar utmärkt till kraftigare rätter så som grillat rött kött med bearnaise, boeuf bourguignon eller örtkryddad lammkorv.

Namnet Coyam betyder chilensk ek och har sitt ursprung i de majestätiska träd som än idag omger vingården där druvorna odlas. Vingården Los Robles ligger på 245 meters höjd med söderexponering. Jordmånen är alluvial, vilket gör att rötterna kan växa sig starka. Temperaturen var under 2013 mild och nederbörden rik (665 mm). Druvorna skördades sent under säsongen.

COYAM
Art.nr:
95015
Druvor: 48% Syrah, 24% Carmenere, 11% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 3% Mourvedre, 3% Malbec, 1% Petit Verdot.
Ursprung: D.O. Colchagua Valley
Syra (TA g/l):
4,84
Socker (RS g/l): 2,24
Lagring: Vinet har ekfatslagrats i 13 månader. 85% av faten var franska och 15% amerikanska. 34% av faten var nya, 33% användes för andra gången och 33% för tredje gången.
Pris:
169 kr
Antal flaskor: 2500 st
Rekommenderad lagring: 10-14 år
Vinmakare: Alvaro Espinoza & Noelia Orts

Coyam hittar man på systembolaget på Kungsgatan i Örebro!

Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login