HyttDreva en festival i mångfaldens tecken

Av den 2 augusti, 2018

För tredje gången bjuder man enligt gamla traditioner åter upp till drevdans i Bergslagen och Södra Hyttan.

Detta gör man med artister som Sallyswag, Huun-Huur-Tu, New Tide Orquesta, Södra Bergens Balalaikor, Puuluup, Comboio, Franska Trion, Lamine Cisshoko, Mama Chajes Orkestar och Anna Fält kantat av spännande workshops med ledare från Sverige och världen.

HyttDreva är en kulturell mötesplats som upplivar gamla traditioner i Hjulsjö Nya Hytta (Södra Hyttan). I hyttan fanns en masugn där malmen smältes till järn och när denna blåstes ner för säsongen hade man fest. Detta kallades Dreva eller drevdansen.

Då fick alla vara med och det var den gången alla kunde slå sig riktigt lösa på året. Det kunde gå ganska hett till så kyrkan förbjöd Drevan under 1800-talets andra hälft, den återuppstod senare men dog ut med hyttdöden i början av 1900-talet. Nu är det dags igen.

Festivalen HyttDrevan arrangeras av Södra Hytt Områdets Idéförening och Bredsjö Kulturkooperativ. Hyttdrevan är även ett samarbete med Studiefrämjandet och Hällefors folkhögskola med stöd av Kulturrådet, Region Örebro, Hällefors kommun och Adolf Lindgrens stiftelse.  

Bergslagen, gruvornas och hyttornas land har alltid varit mångkulturellt och bör så förbli. Detta vill man i 21: a århundradet manifestera med en dreva i mångfaldens tecken. Bergslagen har starka rötter och här presenterar man rootsmusik från olika delar av världen, serverad med världens mat och lokala drycker.

Södra Hyttan är en by i Hjulsjö socken. Där älvar, vägar och kulturer möts. En timme norr om Örebro, mellan Hällefors och Kopparberg vid R63. HyttDreva finns i samma lokaler som Bergslagens Största Bokloppis och Galleri Södra Hyttan.

» Mer info här «

Kultur & Musik | HyttDreva
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login