Hyllat vin från Château La Nerthe

Av den 5 november, 2018
Les Cassagne de la Nerthe 2015

Den 2 november lanserades 3600 flaskor av Les Cassagnes de la Nerthe i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment, vinet är av årgång 2015 som av många anses vara den bästa från området på över 60 år och har precis som husets övriga viner en god lagringspotential. Vinhuset är ett av de mest klassiska i Châteauneuf-du-Pape, vilket också märks på vinstilen i denna Côtes-du-Rhone Villages.

Druvorna till Les Cassagnes de la Nerthe kommer från äldre terrassodlingar i sydläge i Sérignan-du-Comtat. Bakom vinet står den anrika Châteauneuf-du-Pape-producenten Château La Nerthe och precis som övriga viner från slottet är Les Cassagnes de la Nerthe 2015 ekologiskt certifierad enligt Ecocert. Jordmånen består främst av lera och kalk tillsammans med de berömda runda stenarna, galets. Stilmässigt bidrar jordmånen till viner med mycket minerat och komplexitet.

2015 bjöd på ideala väderförhållanden med en regnig vinter följd av en torr varm sommar med svala nätter. Vinet är elegant och gjort på handplockade druvor som fått ligga på sin jästfällning i rostfria ståltankar. Vinet består av de tre klassiska druvorna för området; 60 % Grenache, 30 % Syrah och 10 % Mourvèdre. Som dominerande druvor bidrar Grenache och Syrah med komplexitet och balans. Färgen är röd med antydan till lila. Doften är intensiv med toner av mörka röda bär som jordgubbar och mörka körsbär. Smaken har fina toner av röda frukter tillsammans med en örtighet, avslutet är mjukt och fylligt.

Robert Parker har Chateâu La Nerthe som en av sina absoluta favoriter från området. I sin bok, ”The World’s Greatest Wine Estates”, skrev han: ”Today, La Nerthe is the showpiece château of the southerne Rhône Valley. In fact it is the only Château with the stature and grandeur of a top Médoc Estate”.

Les Cassagnes de la Nerthe 2015 159 kr, nr 90131, Lanseringsdag 2 november, 3600 flaskor

89 poäng av Wine Spectator: “Fresh violet, bitter plum and cassis notes stream through, carried by light chalky minerality to the refreshing finish.”

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login