Hyllad kriminalroman som skildrar det rasistiska Södern

Av den 5 september, 2018

Författaren Thomas Mullen har gett ut ett flertal skönlitterära böcker. Kriminalromanen Darktown har nominerats till flera priser och har hyllats av läsare i såväl England som USA, nu kommer den äntligen i en svensk översättning.

Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren.

– I mitt arbete läser jag otroliga mängder text varje dag. När jag började läsa manuset till Darktown sögs jag in i historien på ett otroligt vis, och jag blev en uppslukad läsare snarare än en kritisk granskare, säger bokens svenska förläggare Lena Amurén och fortsätter:

– Jag är stolt över att ge svenska läsare chansen att upptäcka Thomas Mullens författarskap. Darktown är en smart och suggestiv historia som blottlägger rasismens strukturer. 

Kultur & Musik | Darktown
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login