Hur västvärlden fylldes med musik, en bok av Lars Östman

Av den 9 augusti, 2018

Från ett utgångsläge där musikskaparna, utförarna och åhörarna ännu inte hade fått några givna och avgränsade roller har musiken kommit att spridas i alltmer organiserade, specialiserade och tekniskt avancerade former.

I en växande musikvärld har små och stora organisationer påverkat musikens tillkomst och spridning, ja bitvis även det konstnärliga innehållet. Teatrar, konserthus och förlag, kaféer, varietéer och restauranger, statsmakter, regioner och kommuner, skiv- och filmbolag, radio- och TV-kanaler, och åtskilliga andra, har bidragit till att skapa den gränslösa musikmarknad vi tar del av idag.

Det här är historien om hur den västerländska musiken mötte sin marknad och statsmakter samtidigt bedrev kulturpolitik. Från var mans spontana musikaliska skapande och de första publika operahusen i 1600-talets Venedig, till 2000-talets digitala och trådlösa musikdistribution. Utvecklingen i Sverige står särskilt i fokus. Och medan du läser kan du lyssna till hur det lät – med hjälp av författarens egna spellistor på Spotify.

Lars Östman har varit professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har i flera böcker, med gränsöverskridande perspektiv och långa tidshorisonter, behandlat de ekonomiska styrformernas effekter på organisationers och individers beteenden, till exempel i Lysande ögonblick och finansiella kriser, en bok om Dramaten.

TITEL
Hur västvärlden fylldes med musik

FÖRFATTARE
Lars Östman

OMFÅNG
528 sidor

BOKBAND
Inbunden

UTGES
Boken utkommer den 27 augusti

ISBN
978-91-87151-12-5 

Kultur & Musik | Hur västvärlden fylldes med musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login