Hur väljer man vin till grillat

Av den 21 juli, 2019

Att grilla vår föda över öppen eld har vi gjort sen stenåldern, och det verkar vara starkt rotat även i den moderna människan. Det är få människor som inte äger och nyttjar någon variant av grill när vädret tillåter. Men vad ska vi välja för viner till?

Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.

Många använder söta och ibland kryddheta marinader och grillsåser. Då är det viktigt att välja både vita och röda viner med en trevlig fruktsötma och undvika de som har en påtagligt hög syra eller strävhet.

Den gamla regeln ”rött till kött och vitt till fisk” är sedan länge förpassad till historien. Till lättare rätter på ljust kött och fågel kan man både dricka vita, rosé eller lättare rödviner. När man grillar rött kött föredrar dock de flesta ett smakrikt rödvin. När vi använder fisk och skaldjur kan man med fördel välja vitt vin som lagrats på trä, då den ofta rostade ekfatskaraktären harmoniserar fint med den rostade och lätt rökiga tonen från grillningen.

För att möta sältan i skaldjur är det bra att välja ett vitt vin med hög syra. Den fräscha och uppfriskande syran möter även väl feta fiskar som ofta hamnar på grillhalstret. Till de kraftigare fiskrätterna har även rosévin och ett svalt rött vin i lättare stil en given plats. Ett tips är att grilla citronhalvor som blir ett trevligt garnityr och ypperlig smaksättning till havets läckerheter.

Fyra grillviner:

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box
Systembolagsnummer: 2907229,00 kr

I den välskötta vingården hörs fågelkvitter och i morgondiset slår sig nyckelpigorna ner på vinstockarnas bladverk. I en ekologisk odling mognar druvorna i harmoni med naturen. Här ett fruktigt vin med klädsamma inslag av fat som passar både till grillade rätter av fisk och ljust kött.

 

 

Château Vignelaure Rosé 2018
Systembolagsnummer: 73545159,00 kr

Ett ljuvligt välgjort rosévin som gör en glad i sinnet och passar ypperligt till den kraftiga fisken eller ljusa köttet. Varför inte hastigt grilla färsk tonfisk och servera med en ljummen sallad med jordgubbar och hallonvinägrettdressing?

 

Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel
Systembolagsnummer: 26001129,00 kr

Ett mjukt kaliforniskt vin med en inställsam fruktighet som omfamnar de grillade läckerbitarna från fläsk-, ox- eller lammkött. Detta välgjorda rödvin klarar utan problem både de söta och kryddheta grillsåserna.

 

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina
Systembolagsnummer: 614679,00 kr

Lägg en fint marmorerad Entrecôte med bara salt och peppar som krydda servera gärna med en gräddig potatisgratäng samt rödvinsky och det uppstår ljuv kärlek med detta fruktiga Malbec-vin från Argentina.

Dryck | Hur väljer man vin till grillat
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login