Hur långt kommer vi på en kvart med cykel i Örebro

Av den 3 maj, 2019
Nu startar kampanjen #minkvart, en del av Hållbart resande i Örebroregionen.

Nu startar kampanjen #minkvart, med syftet att få fler örebroare att upptäcka vilka hälso- och tidsvinster det ger att cykla en kvart två gånger om dagen. Dessutom kan den som testar att cykla i minst en kvart, vinna en cykel och cykeldator.

På en kvart kan man cykla ungefär fem kilometer i lugn takt. Drygt tre av fem örebroare i tätorten har inte mer än fem kilometer till jobbet, visar statistik som kommunens trafikplanerare tagit fram:

– Samtidigt är varannan bilresa som görs inom Örebro kortare än fem kilometer, så vi hoppas att många fler upptäcker hur långt man faktiskt hinner på en kvart med cykeln. Det vill vi uppmärksamma genom den här kampanjen, berättar Linnéa Lorinius, trafikplanerare.

Det finns dessutom stora hälsovinster med den där kvarten till jobbet. Till exempel visar forskning att om du rör på dig en halvtimme om dagen, kanske genom att cykla en kvart till jobbet, så minskar risken för allvarliga sjukdomar som Alzheimers och hjärtinfarkt.

Kampanjen #minkvart handlar om att få fler att välja ett hållbart transportmedel, men framförallt att få fler att upptäcka hur mycket bättre vi örebroare mår när vi cyklar regelbundet. Testa att cykla en kvart du med, så kan du dessutom vara med och tävla om en ny cykel och cykeldator, säger Ingela Berndt, trafikplanerare.

Örebro kommun bygger hela tiden ut huvudcykelstråk som är tänkta för att enkelt cykla snabbt från och till jobbet. De är breda och raka med god belysning samt lätta att hålla en hög medelhastighet på. Utöver det förbättrar vi kontinuerligt för cyklister genom till exempel fler cykelställ, bättre belysning och att göra det tryggare för cyklister att korsa gator.

Tävlingen
För att vara med och tävla ska du cykla minst en kvart och ta ett foto från din cykeltur som du publicerar i sociala medier med hashtagen #minkvart. Skriv även en kort motiveringen till varför du vill vinna. Du kan också skicka in ditt bidrag via e-post till minkvart@orebro.se

Sista tävlingsdag är 31 maj. Fullständiga tävlingsvillkor finns på tänktanken.nu » https://tanktanken.nu/nytt/hur-langt-kommer-du-pa-en-kvart-med-cykel-minkvart/

En del av Hållbart resande i Örebroregionen
Kampanjen drivs av Örebro kommun och är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen. Projektet finansieras av Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Örebro län. Vinsterna i kampanjen finansieras av Klimatsmart vardag.

Hälsa | Hur långt kommer vi på en kvart med cykel i Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login