HUMANOLOGY – Peter Jöbacks första studioalbum på elva år

Av den 24 oktober, 2018

Det var 2007 som Peter Jöback senast spelade in ett album med enbart nyskrivet material – den gången på svenska. Nu med nytt språk och nytt sound är det äntligen dags för nya albumet ”Humanology” som kommer den 26 oktober.

Det har varit en lång kreativ process och idén till albumet ”Humanology” uppkom en vårdag för ungefär fyra år sedan när Peter Jöback och producenten Tobias Fröberg satt i Tobias studio på Gotland. Första låten – vilket råkade bli första singeln – ”The Mask” skrevs nästan direkt. ”Vill minnas att den föddes ur en idé Peter haft i huvudet under lång tid”, berättar Tobias Fröberg

Peter och Tobias introducerade sedan den engelska Mercury Prize-nominerade Kathryn Williams i låtskrivandet. Kathryn har jobbat mycket med Ed Harcourt och samarbetat med bl.a. David Gray, Ray LaMontagne, Boo Hewerdine och Damien Rice.

”När Tobias knuffade in mig i skrivarstudion igen, insåg jag hur mycket jag längtat efter att få göra egen musik, berätta mina egna historier efter flera år med musikteater. Mötet med Kathryn blev liksom förlösande, tillsammans hittade vi ett språk och ett fantastiskt skrivarflöde”, berättar Peter Jöback.

”The journey of writing songs with Peter and Tobias have been filled with joy, honesty, lots of laughing lots of crossing out and reworking till we had songs that were Peter. He is open, giving and sharing had been great to write with and i am so happy to have been a part of this. Love you Pete, Love you Tobias.” säger Kathryn Williams

Efter flera skrivarsessioner i Stockholm hittades den rätta producenten för att göra klart skivan; den L.A baserade producentenTobias Karlsson fick uppdraget. Tobias kommer från Max Martins bolag MXM och har bl.a. har jobbat med Adam Lambert.

”Jag ville göra musik utifrån där jag står idag, som artist och människa, i nuet. Nyckeln till samarbetet tror jag har varit att vi kommit från så olika bakgrunder men med samma kärlek till musiken och att vi hela tiden har utmanat varandra. När jag träffade Tobias Karlsson i Los Angeles i höstas föll alla bitar på plats. Med honom hittade jag det ”musikaliska uttryck jag letat efter!”, säger Peter Jöback.

”Att vi båda tycker introt till ”Snobbar Som Jobbar” är bland det bästa som gjorts är inte det enda som förenar oss. Det har varit en fantastisk upplevelse att jobba med ett fullfjädrat proffs som Peter. Hans vision med projektet var enormt stark och tydlig och Peter är ju en fantastisk sångare så jag slipper sitta och fixa för att få det att låta bra”, berättar Tobias Karlsson.

Resound – en vocal group från Atlanta visade sig vara den sista pusselbiten för att sätta albumets känsla och uttryck. En ådra som går genom hela albumet är denna samsjungna trio, som Peter av en ren lyckoträff hittade via Instagram.

Så som en sann kosmopolit har Peter Jöback mixat i Stockholm, Gotland, Los Angeles, Liverpool och Atlanta i den kreativa processen som resulterat i ett helt nytt album ”Humanology”.

TRACKLIST ”HUMANOLOGY”
Shape Of You
How Great It Is
Rushing Into Love
The Mask
Addicted 
I Want To Know
What If Tomorrow Never Comes
Dancing
Call Me By Your Name
Believer

Kreativ kontroll är honnörsord för Peter Jöback i allt han gör och skälet till att han startade sitt produktionsbolag Sinclair Entertainment 2011. Sedan dess har han alltid varit medproducent i sina scenproduktioner, från egna konceptet ”I Love Musicals”, via ”The Phantom of the Opera” och nu senast hans grandiosa popteater ”Med Hjärtat Som Insats” som spelas på Cirkus fram till jul. Nu tar han ännu ett kliv i sitt entreprenörskap och låter Sinclair Entertainment även bli en label där han ger ut sitt album ”Humanology”. CD och LP kommer finnas via Naxos.

Kultur & Musik | Peter Jöback
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login