Höstlovets charterraketer – Madeira, Antalya, Hurghada och Dubai

Av den 12 oktober, 2018
Bildskön levadavandring på vackra Madeira.

Höstlovet vecka 44 är en av de mest reseintensiva veckorna under hela året, eftersom det till skillnad från till exempel sportlovet inträffar samtidigt för alla skolor i hela landet. Sommarens semester känns avlägsen och många barnfamiljer vill fly höstmörkret med en veckas sol- och badsemester.

Helst spenderar svenskarna höstlovet på Gran Canaria, Teneriffa eller Cypern – men det är Antalya, Hurghada, Dubai och Madeira som är årets hetaste uppstickare, enligt färsk bokningsstatistik från Ticket.

Effekten av sommarens långvariga värmebölja, med minskat antal utlandsresor som följd, ser ut att sitta i även under höstlovet – resorna under denna populära semestervecka minskar med 9 procent jämfört med höstlovsveckan 2017. Det är dock fortfarande många svenskar som vill mota bort eventuellt höstdeppigt humör med en semesterresa utomlands. Vinterns stora resmål Gran Canaria är mest populärt, följt av grannön Teneriffa. Men många svenskar väljer även att tillbringa höstlovet i Medelhavet, där värmen håller i sig även i oktober, med solsäkra Cypern i toppen.

De resmål som ökar mest i Medelhavet är dock Antalya, vars återhämtning började synas redan i våras och med en bokningsökning på 36 procent nu är tillbaka på allvar, samt Hurghada, som backade kraftigt i kölvattnet av den arabiska våren men i år ökar bokningarna med hela 32 procent inför höstlovet.

De kraftiga bokningsökningarna till främst Antalya och Hurghada visar att dessa resmål, som under flera år backat rejält i antal svenska besökare, nu på allvar är tillbaka på semesterkartan, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Även Dubai lockar allt fler solsugna svenskar och klättrar 33 procent. Dubai har sedan länge varit känt som ett resmål i absoluta lyxsegmentet, men håller nu på att bli en ny charterfavorit hos många andra målgrupper, bland annat barnfamiljer. Höstlovets stora raket är däremot Madeira, som uppvisar en bokningsökning på 50 procent. Hit reser många svenskar inte för att njuta av sol och bad i första hand, utan för den vackra naturens och de sköna vandringsledernas skull.

– Att vandra på Madeira under höstlovet är något jag starkt rekommenderar. Över hela ön löper gamla vattenkanaler, levador, där många har bra vandringsstråk som löper längsmed kanalen. Ett härligt sätt att både upptäcka vackra Madeira och även få skön motion under semester, tipsar Katarina Daniels vidare.

Höstlovets charterraketer

1. Madeira, +50 procent
2. Antalya, +36 procent
3. Dubai, + 33 procent
4. Hurghada, +32 procent
5. Boa Vista (Kap Verde), + 24 procent

Resa
Örebroguiden

Källa: Tickets bokningsstatistik, charterresor bokade tom 9 oktober med avresa 26 oktober – 2 november 2018

You must be logged in to post a comment Login