Höstens bästa halvflaska

Av den 6 oktober, 2016

En tydlig trend i vinvärlden är en ökad efterfrågan på halvflaskor. Den 1 september lanserade det italienska vinhuset Paolo Scavino, från Piemonte, en Langhe Nebbiolo i Systembolagets fasta sortiment. Sett till försäljningssiffror och recensioner välkomnar vi en succé in på hyllan.

Vi konsumerar idag vin på ett helt annat sätt än tidigare och det ändrade konsumentbeteendet har lett till en ökad efterfrågan på halvflaskor. Den 1 september lanserades en halvflaska Langhe Nebbiolo från Paolo Scavino i Systembolagets fasta sortiment.

När vi summerar vinets första månad på Systembolaget kan vi enas om att Paolo Scavino levererat en storsäljare – ett perfekt rödvin till höstens middagar och långkok. Och vinskribenterna är lyriska:

”Ett suveränt tillskott på halvflaskehyllan. Bra djup och komplexitet, och massor av klassiska nebbiolotoner som nypon, rosor, körsbär. I mitt tycke en av bolagets bästa Langhe Nebbiolos.” (Andreas Grube, Café)

”Strålande halvflaska till vinterns långkok. Stramt och snyggt med toner av vinbär, örter och rosor. Går att lagra i flera år.” (Sofia Ander, nwt.se)

”Kryddig, nyponfruktig, hallonfrisk nebbiolo med angenämt bitter chokladton. Servera i stor kupa då druvans parfym bäst kommer till sin rätt.” (SvD, betyg 6 av 6)

Även konnässören och professorn i matkonst, Carl Jan Granqvist, hyllar Paolo Scavinos Langhe Nebbiolo:
”… kommer från en av Italiens och kanske världens främsta vinproducenter. Vinet passar utmärkt till såväl köttgrytor som vilt, allra bäst gör det sig till en äggulerik pasta med smör och tryffel.”

——————————————-

Årgång: 2014
Artikelnr: 2368
Pris: 89 kr

Karaktär: Mängder av rosblad, nypon och mörka bär i doften.Torr med frisk syra och ungdomligt strama tanniner, medelfyllig smak med karaktär av mörka bär, körsbärskärnor, violer och hallon.

Vinifikation: Efter vinifiering lagras vinet på stora botti av slavonsk ek och franska 225 liters ekfat i 6 månader.

Om Paolo Scavino
Vinhuset i byn Castiglione Falletto, i hjärtat av Barolo, Langhe, bär namn efter dess grundare Paolo Scavino som gjorde det första vinet 1921. Nu är det andra och tredje generationen som håller i rodret. Pappa Enrico Scavino, som följt sin fars fotspår sedan liten, och hans två döttrar Enrica och Elisa delar nu arbetet i vingården och källaren. Scavinos vinkällare är mycket modern och man har ofta setts som en innovatör vad gäller vingårdsarbete, jäsning, fat och allmän vinifiering.

langhe-nebbiolo-butik

Mat & Dryck | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login