Höghöjdsodlad nyhet från en av Argentinas främsta vinmakare

Av den 2 december, 2020

Altura Semillón är ett nytt vin från cool climate-regionen Uco Valley i Argentina där vin odlas på höjder som europeiska vinmakare aldrig kommer i närheten av. Inspirerad av områdets speciella förutsättningar har vinmakaren David Bonomi på Bodega Norton utvecklat en ny serie höghöjdsodlade viner som fått det självklara namnet Altura, som betyder just “höjd”.

I Uco Valley är många vingårdar belägna på omkring 1000 meter över havet och här görs viner som är kända som “cool climate-viner”. Dagarna är soliga och nätterna kalla och de stora variationerna i temperatur förlänger mognaden och bevarar friskheten hos druvorna. Vinerna blir i sin tur ofta fruktiga, fylliga och smakrika. Friska vindar, torr luft och starkt ljus gör att svampangrepp och andra sjukdomar sällan drabbar odlingarna.

Det är därför naturligt att Argentinas bästa vinmakare och mest ambitiösa producenter intresserar sig för de mest höglänta delarna av landet. David Bonomi på Bodega Norton är en av de vinmakare som arbetar i Mendoza och Uco Valley och gör de moderna och intressanta argentinska vinerna som vinner stora framgångar världen över.

David Bonomi lyfts ständigt fram som en av Argentinas absolut främsta vinmakare. Tidigare i år utsågs han till “Argentine winemaker of 2020” av ansedde kritikern och Master of Wine, Tim Atkin. Det är en i raden av hedersbetygelser som David Bonomi fått genom åren, bland annat av Decanter Magazine 2017 och The Drink Business 2015.

Även om en stor del av Argentinas berömmelse och nyfunna stolthet som vinnation grundas på röda viner, eller kanske just därför, har David Bonomi på senare år lagt ner mycket energi på att förfina landets vita viner. Altura Semillón är ett perfekt introduktion till hans arbete. Vinet har en elegant personlighet och en intensiv vitfruktig karaktär. Här finns också en tydlig syra, härlig livlighet och fin balans. 

Lanseras: 1 december
Artikelnummer: 2492
Pris: 149 kr

Dryck | Höghöjdsodlad nyhet från en av Argentinas främsta vinmakare
Örebroguiden

Källa The W&S Collective

You must be logged in to post a comment Login