Hit reser vi under årets mest svenska högtid

Av den 15 juni, 2018
Trött på sill, nubbe och små grodorna runt stången? Att resa iväg över midsommarhelgen är populärt, och allra helst reser vi till soliga resmål i södra Europa. Mallorca lockar flest svenskar som föredrar att fira midsommar utomlands, följt av Kreta och Split. Detta visar färsk statistik från Ticket.

– Midsommar är förmodligen vår mest svenska högtid och den helgen då många har etablerade traditioner kring firandet. Men fler och fler svenskar struntar i dans runt midsommarstången och väljer istället att spendera midsommarhelgen utomlands, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Totalt ökar resandet över midsommarhelgen 10 procent jämfört med midsommar förra året – och ökningen sker från redan mycket höga nivåer. Mallorca är ett av svenska resenärers mest populära resmål, så även under midsommarhelgen. På grund av hotellbrist som lett till prisökningar på den populära ön minskar visserligen resandet till Mallorca med drygt 12 procent jämfört med samma period i fjol, men ön behåller trots detta topplaceringen med råge. Inför sommarresorna 2018 har den grekiska övärlden istället fått ett rejält uppsving, och detta gäller även under midsommar då Kreta ökar resebokningarna med 11 procent och hamnar på plats två över mest bokade resmål. De riktiga raketerna är dock Split, Bangkok och Antalya, som ökar med 29,2 procent, 58,9 procent respektive 104,1 procent.

Kroatien har etablerat sig som ett av svenska resenärers mest populära semesterländer. Split är både en fantastiskt vacker stad och ett perfekt utgångsläge för att utforska den vackra skärgården i södra Kroatien. Thailand har sedan länge varit ett älskat resmål under vinterhalvåret, men nytt för i år är den kraftiga ökningen av resebokningar även under sommarhalvåret, säger Katarina Daniels.

Turkiets återhämtning på semesterkartan syns även under midsommar. I fjol låg populära Antalyakusten, med resmål som Alanya, Side och Belek, på plats 13 men klättrar i år hela åtta placeringar. Moskva står dock för den största ökningen, från fjolårets plats 32 till plats 11. Detta förklaras dock av fotbolls-VM, som spelas mellan den 14 juni och 15 juli och lockar många svenskar till Ryssland i sommar.


Mest populära resmål under midsommar 2018

  1. Mallorca (1)
  2. Kreta (2)
  3. Split (4)
  4. Bangkok (7)
  5. Antalya (ny)
  6. Malaga (3)
  7. Paris (ny)
  8. New York (8)
  9. Cypern (ny)                  
  10. London (6)                   

Resa
Örebroguiden

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m 10 juni 2018 med avresa mellan den 16 – 21 juni 2018

You must be logged in to post a comment Login