Hit drömmer svenskarna om att resa i sommar – och hit reser de

Av den 1 juli, 2018
I en SIFO-undersökning som gjordes på uppdrag av Resia inför sommaren 2018 ställdes frågan vart man drömmer om att resa i sommar, Svenskarna är eniga. Sverige, Grekland och Italien är länderna man drömmer om.

– Det är både glädjande och intressant att se att Sverige ligger i topp. Självklart är det en utmaning för oss i resebranschen, men samtidigt känns det bra att se att vi svenskar värnar om miljön och att vi uppskattar smultronställena runt hörnet. Att många även drömmer om Grekland och Italien glädjer mig då jag trodde att paradisöar som Fiji och Tahiti skulle hamna högt och långt före resmål som trots allt ligger rätt nära och som känns lite mer realistiska, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Resultatet – förstaplatsen glädjer
Bland de 1024 som svarat i enkäten från SIFO så var Sverige det land som de flesta drömmer om att besöka i sommar. Även alternativet ”jag ska inte resa i sommar” hamnade högt, vilket betyder att även dessa kommer stanna hemma och njuta av vårt avlånga land.

– Om detta beror på pengabrist, miljötänk eller det ljuvliga vädret vi haft hittills i sommar det låter jag vara osagt. Eller så njuter man kanske av den svenska sommaren och spenderar några veckor i höst eller vinter på sydligare breddgrader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Topplistan speglar verkligheten
Det är ofta man drömmer om ett resmål och bokar till ett helt annat. I den här undersökningen framkom dock att det vi svenskar drömmer om inte skiljer sig särskilt mycket mot hur vi sedan väljer att boka. Grekland, Italien, USA och Spanien ligger samtliga högt upp på bokningslistorna.

– Det var just det här vi ville få fram genom den här undersökningen. Vi ville se om platserna man drömmer om faktiskt är de man sedan reser till. Det här visar att vi svenskar är ganska realistiska och inte låter drömmarna sväva iväg allt för långt. Eller så är det så att vi drömmer oss iväg mer under vintermånaderna när vinden viner i knutarna, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Hit drömmer svenskarna om att resa i sommar

 1. Sverige
 2. Grekland
 3. Italien
 4. USA
 5. Spanien
 6. Frankrike
 7. Kroatien
 8. Storbritannien
 9. Norge
 10. Island/Danmark/Bali

*Hit reser svenskarna i sommar (reguljärt)

 1. London
 2. Prag
 3. Barcelona
 4. Malaga
 5. New York
 6. Paris
 7. Rom
 8. Alicante
 9. Palma de Mallorca
 10. San Francisco

*Hit reser svenskarna i sommar (charter)

 1. Las Palmas
 2. Palma de Mallorca
 3. Chania, Kreta
 4. Rhodos stad
 5. Larnaca, Cypern
 6. Teneriffa
 7. Split
 8. Antalya
 9. Phuket
 10. Fuerteventura

Resa
Örebroguiden 

*Lista nummer ett är baserad på intervjuer som gjorts på totalt 1024 svenskar av Kantar SIFO på uppdrag av Resia i början av juni 2018. Lista nummer två och tre på bokningsstatistik på resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018.

You must be logged in to post a comment Login