Hindersmässan 2020 invigning

Av den 19 januari, 2020
Foto: Karl-Johan Sandberg

I vanlig ordning invigs Hindersmässan i Örebro utanför Nikolaikyrkan vid Drottninggatan.

Årets schema ser ut som följer:

10.00: Mässa i Nikolaikyrkan med medeltida inslag såsom medeltida dans och tidstypiska dräkter.

11.00: Invigningstal av Agneta Blom, Kommunfullmäktiges ordförande, på Drottninggatan utanför Nikolaikyrkan. Talet avslutas med en fanfar som framförs av Örebro Blåsensemble.Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn. Järnet släpades ner vintertid från de talrika hyttorna i Bergslagen. Örebro hade en viktig hamn varifrån järnet fördes vidare. Det skedde dock ingen försäljning år 1446 då marknaden förbjudits av Kristofer av Bayern. Nu är järnförsäljningen ett minne blott men Hindersmässan lever kvar.

Namnet ”Hinder” kommer från biskop Henrik i Gamla Uppsala (Sankt Henrik). Helgonet firades i gamla almanackan den 19 januari − ”Hindersmässa”. I samband med helgdagen hölls marknad i Örebro.

Med ett besökarantal på cirka 80 000 är den ett av Örebros mest omfattande och återkommande evenemang. Marknadens huvuddel hålls på Stortorget. Marknaden breder också ut sig utefter Drottninggatan, Storgatan och Järntorget. Vissa år har marknaden också funnits på Hamnplan.

Kultur | Hindersmässan 2020 invigning
Örebroguiden

Källa Örebro Kommun

You must be logged in to post a comment Login