Henrik Widegren kommer till Örebro

Av den 21 januari, 2020

Fråga Lund-deltagaren Henrik Widegren ger soloshow. ”Medicinens sjuka historia” är 7000 år av medicinhistoria på 70 minuter. Från Hippokrates till Dr Google. Pest och kolera, åderlåtning och lobotomi, animal magnetism och oral galvanism. Sjukvården har inte alltid varit hälsosam. Sköterskor har inte alltid varit snälla. Och doktorer rökte Camel, för det var nyttigt! Välkommen till en lekfull föreställning med humor, (medicin)historia och musik!

Henrik Widegren en läkare på sjukhuset i Lund, med många strängar på sin lyra. Inte nog med att han jobbar på öron näsa hals mottagningen, han har precis släppt ett nytt album och så turnerar han runt med sin show ” medicinens sjuka historia”. Jag har fått en intervju med Henrik Widegren inför hans föreställning på Conventum den 27 Mars.

Du har ju precis släppt ett nytt album, vill du berätta lite om det?
– Albumet heter ” Nästan normala låtar”. Jag kallar min musik för sjukhus pop. Jag tänkte skriva mer normala låtar än mitt förra album, men tänkte att det är ju inte normala låtar så albumet fick heta ” nästan normala låtar” då.

Hur länge har du hållit på med musiken?
– Jag har alltid hållit på med musik mer eller mindre. Allt ifrån att sjunga i kör till att vara med i en sångkvartett och i ett band. Jag har svårt att låta bli att inte hålla på med musik.

Var det ett svårt val att satsa på musiken eller att bli läkare?
– Nej det var inte svårt, jag har aldrig hållit på med musiken på den nivån och att vara läkare är väldigt kul det också. Och nu kan jag hålla på med både musiken och vara läkare, så det är jättebra!

Hur får du ihop allt, du skriver krönikör, är med på SVT med programmet ” fråga Lund”, turnera med din show, musiken och jobbet som läkare?
– Jag ser till att alltid ta tid till det jag tycker är roligt, såklart att det kan bli mycket ibland men då får jag tacka nej till saker.

Hur länge har du turnerat med showen ” Medicinens sjuka historia”?
Showen skrevs till Lunds humorfestival förra året. Sen byggde vi ut showen och började turnera runt i Skåne med den förra våren. I vår turnerar vi i södra Sverige och mellan Sverige. Vi har fått bra feedback och människor är glada, så vi fortsätter.

Kommer du att turnera enbart med din musik i framtiden?
– Det finns inget planerat än, men det är något jag kan tänka mig att göra. I föreställningen ”medicinens sjuka historia” så finns det musik med, så musik, vetenskap och historia.

Är det bara du som skrivit manuset till föreställningen?
– Manuset och idéerna har jag gjort själv. Min vän har hjälpt mig att regissera föreställningen.

Vad handlar föreställningen om?
– Jag vill se denna föreställning som en drömföreläsning, med både information och underhållning samtidigt. Man håller sig vaken och lär sig mer om det är både information och musik som varvas. Det är som med läkarstudenter, de somnar ju om ingenting händer.

Malee Elneborg, Nöje | Henrik Widegren kommer till Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login