Hemmafix | Sommaren är hemmafixarnas högtid – dåligt väder riskerar att sätta stopp för planerna

Av den 19 juni, 2015

Hemmafixarna tar inte ledigt i första taget. Tvärtom planerar hela 89 procent att kliva i sina arbetskläder och utföra stordåd i sommar. Detta visar en färsk undersökning om hemmafixarnas bygg- och semestervanor som Hornbach låtit utföra under maj månad. Och nu hänger det på vädergudarna. För i topp på att göra-listorna ligger säsongsbetonade projekt som annars riskerar att frysa inne.

När bygg- och trädgårdsmarknadskedjan Hornbach lät undersöka hemmafixarnas planer inför sommaren var det inte tal om någon semestervila. 89 procent planerar nämligen att utföra någon form av bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt under sin ledighet. I vanlig ordning är det utomhusaktiviteter som hägrar för de allra flesta och enligt hälften, 54 procent, anses dåligt väder vara den största riskfaktorn till att projektet inte hinner bli färdigt till i höst. Bland sommarens populäraste projekt är det framförallt målning och fasadrenovering (31 procent) som gäller. Tätt därefter hamnar visserligen tapetserings- eller målningsprojekt inomhus (29 procent) men sedan är det renovering av fönster/dörrar (26 procent), trall/farstutrappa (24 procent) och staket (24 procent) samt markstensläggning (22 procent) som har högsta prioritet.

Nu får vi hoppas att värmen är på ingång, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach. Maj månad har inte varit optimal för de hemmafixare som är ivriga att komma igång med sommarens projekt – å andra sidan har vi haft full rulle inne i varuhusen.

Hemmafixarnas projekt kostar inte bara i tid. Enligt undersökningen räknar en av fyra (24 procent) med en nota på mellan 10 000 och 19 999 kr och nästan lika många (22 procent) beräknar att lägga mellan 20 000 och 49 999 kr på sommarens projekt. Av de tillfrågade svarar 36 procent att dessa omkostnader kommer att påverka deras ekonomiska förutsättningar att resa iväg, åtminstone mer eller mindre. För 21 procent blir det en billigare sommarsemester på grund av projektet och för 15 procent får resandet stå tillbaka helt och hållet i sommar.

Hemmaprojekt är en given del av sommaren och arbetet är ingen plikt utan snarare ett nöje, säger Andreas Larsson. Enligt undersökningen är det nämligen lika många, 42 procent, som utför sitt projekt på egen hand bara för att det är roligt – som gör det på grund av att det blir billigare än att anlita en hantverkare eller professionell trädgårdshjälp.

Hemmafix
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login