Helrätt att äta felrätt – 4 av 10 svenskar vill äta frukost till middag

Av den 19 juli, 2017

Middag till frukost, lunch till mellanmål eller brunch hela dagen? Nu suddas gränserna ut mellan traditionella och icke-traditionella måltider. I Arlas trendspaning Kockrapporten 2017 svarar 4 av 10 svenskar att de är positiva till måltider som inte är frukost, lunch eller middag. Det blir allt mindre viktigt att sätta etikett på det vi äter.

Brunch har länge varit en populär måltid både hemma och på restaurang. I den engelskspråkiga världen talar man även om ”brinner”, frukost till middag, och ”linner”, lunch eller middag vid 15-16-tiden. Även i Sverige suddas gränserna ut. Fler än fyra av tio svenskar, 42 procent, är positiva eller mycket positiva till att äta icke-traditionella måltider så som brunch, brinner eller linner. En fjärdedel av kvinnorna (25 %) är mycket positiva, jämfört med bara en tiondel (11 %) av männen. Arla sammanfattar trenden som ”rätt utan etikett” i Kockrapporten 2017.

– Multimåltiderna luckrar upp konventionerna och det blir allt mindre viktigt att sätta en etikett på det vi äter. Influenser från andra delar av världen gör att vi blir mer öppna för att äta varm mat till frukost – och då talar vi inte om pannkakor eller havregrynsgröt, utan om dumplings, rissoppa och nudlar, säger Mikael Lindgren, PR-chef på Arla Sverige.

Yngre mest nyfikna på middag till frukost
I Asien är det vanligt att äta varma rätter som till exempel Congee (rissoppa), nudlar eller Jiaozi (vattenkokta dumplings) till frukost. I Sverige har vi traditionellt sett ätit denna typ av rätter till middag, men överraskande många i åldersgruppen 18-34 år, 29 procent, är intresserade av att börja dagen med dumplings eller rissoppa.

Därför är vi positiva till att äta ”rätt utan etikett”

  1. Det passar min livsstil (38%)
  2. Det ligger rätt i tiden (24%)
  3. Det passar min dygnsrytm (22%)
  4. Jag mår bättre av det (13%)

I Kockrapporten 2017 har Arla låtit kockarna Saori Ichihara och Elias Eriksson tolka trenden rätt utan etikett i tre branschrecept.

Deras ”Macka på algknäcke” finns i en konsumentanpassad version här »

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login