Hella Nathorst-Böös släpper boken Häxans årstider

Av den 30 oktober, 2018

2016 blev Häxans trädgård – läkeväxter förr och nu en av årets mest sålda trädgårdsböcker. Uppföljaren Häxans hus – handbok för ett giftfritt liv kom året därpå och nominerades till Publishingpriset för sin formgivning. Och nu är det dags för den tredje Häxan-boken!

Liksom i de båda tidigare titlarna tar Häxans årstider – magisk trädgård året runt avstamp i läkeväxter. Läsaren får månad för månad tips på hur växter från trädgård och natur kan användas för hälsan. Boken berättar om odlingsmetoder från när människan blev bofast och började odla, om månodling och om bondepraktikan. Läsaren får också veta hur våra urgamla högtider följer årstidernas växlingar. Här finns pyssel och odlingstips, magiska ritualer och amuletter – allt gjort av sådant som plockats i växtriket. Precis som Hellas tidigare böcker kryddas Häxans årstider med mängder av historiska anekdoter om häxor, folktro, naturväsen och medicinhistoria. Den innehåller även intervjuer med spännande personer som jobbar med växter på oväntade sätt.

Boken är ett måste för alla trädgårdsentusiaster som vill skapa mer magi i trädgården och kanske i sitt övriga liv. Den växande skaran unga magiutövare och andligt intresserade kan få odlingstips och gamla häxiga läkeväxtkurer. Även storstadsbor och krukväxtsodlare, ja, alla som vill känna närheten till naturen året runt kan hämta inspiration i denna bok.

Det är ingen slump att Häxans årstider kommer ut på hösten, ovanligt för en trädgårdsbok. Halloween har under olika benämningar varit en viktig högtid sedan förhistorisk tid. Då uppmärksammas inte bara våra döda förfäder, utan också att växterna går i vila för att pånyttfödas på våren. Häxans årstider visar hur vi alla ändå kan njuta av det som växter och natur erbjuder, även vintertid.

Samtidigt som Häxans årstider ges ut kommer dessutom en exklusiv väggkalender, Häxans trädgårdsår 2019. Häxans trädgårdskalender kom första gången 2018 och är den enda svenska väggkalendern som har astrologisk information varje dag. Astro-delen har skrivits av Margareta Hedin som gör Damernas Världs astroblogg med 300 000 besökare varje månad.

Om författaren
Hella Nathorst-Böös har jobbat som journalist och stylist för populärpress i tjugofem år. Genom åren har hon skrivit mängder av artiklar om kropp & hälsa, personlig utveckling och om läkeväxter. 2016 kom hennes bok Häxans trädgård – läkeväxter förr och nu. Uppföljaren Häxans hus – handbok för ett giftfritt liv kom året därpå. Hella brinner för kulturhistoria och kvinnohistoria och för att främja kroppslig och själslig hälsa.

Kultur & Musik | Häxans årstider
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login