Här vill svenskarna turista i sommar

Av den 4 juli, 2019

Intresset för sverigesemester är stort. Närmare hälften av svenskarna (45%) skulle kunna tänka sig att hyra ett fritidsboende i Sverige sommar, visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket Bostad. Öland och Bohuslän är platserna som toppar söklistan för att hyra sommarhus.

Att semestra på hemmaplan är populärt. Svenskarnas inställning till att hyra ett fritidsboende är positiv och närmare hälften av svenskarna (45%) skulle kunna tänka sig att hyra ett fritidsboende i Sverige i sommar. Av de som inte äger fritidsboende är det 47 procent som kan tänka sig det. De i åldersgruppen 30-49 år visar störst intresse för att hyra i sommar (57%).

– Med förra årets varma svenska sommar färsk i minnet är det många som kan tänka sig att semestra på hemmaplan i år. En stuga med närhet till vatten och/eller med en bastu är det som svenska folket framförallt söker efter på Blocket Bostad just nu, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Bostad.

Säkerställ tryggt hyrande
Att hyra privat kräver en del förberedelse för att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Av de som hyrt ett semesterboende av en privatperson tidigare gjorde totalt 62 procent något för att säkerställa ett tryggt hyrande. Vanligast var att kontrollera adressen/platsen med en karttjänst på nätet (20%) eller att googla hyresvärden eller kontaktuppgifterna (18%).

– Att hyra sommarbostad är ett billigt och smidigt sätt att få uppleva stuglivet, men det finns några saker att tänka på. Det kanske viktigaste är att inte betala hyran i förskott. Ett annat tips är att, som flera redan gör, kontrollera adressen/platsen med en karttjänst på nätet. Man kan också be om att få referenser från tidigare hyresgäster, tipsar Tero Marjamäki.

Av de som hyr ut sitt fritidsboende gör åtta av tio något för att säkerställa ett tryggt hyrande. Den vanligaste åtgärden är att skriva ett hyreskontrakt.

Topplista över mest sökta platser att hyra fritidshus på Blocket just nu:
1. Öland
2. Bohuslän
3. Rättvik
4. Fårö
5. Simrishamn
6. Gotland
7. Visby
8. Smögen
9. Sälen
10. Österlen

Mest sökt inom kategorin fritidshus uthyres på Blocket just nu:
Egenskaper
1. Pool
2. Båt
3. Torp
4. Villavagn
5. Bastu
6. Husdjur tillåtet
7. Sjötomt
8. Strand
9. Skärgård
10. Hav
Sökningar gjorda mellan 1-30 juni 2019 på Blocket

Tips – tänk på det här vid privatuthyrning av fritidsboende:

  • Skriv ett hyresavtal – fyll i vad som ingår och inte ingår i hyran. På Blocket.se finns hyresavtal att fylla i.
  • Gör en förteckning över inventarier – gör det enkelt för båda parter att checka av.
  • Samla tips till hyresgästen – ta med vilka sevärdheter, restauranger eller aktiviteter som finns i närheten av ditt fritidsboende. Allt från badställe till fina fiske eller bär/svampställen. Berätta hur olika maskiner, utrustning eller apparater fungerar. I tipsen kan du även vara tydlig med olika regler om vad som gäller för grillning, rökning och husdjur.
  • Depositionsavgift för städning – om du hyr ut med villkoret att hyresgästen ska slutstäda efter hyrestiden kan du be om en depositionsavgift för att täcka eventuell extrautgift för städning. Det kan även gälla för saker som gått sönder.
  • Tydlighet kring regler för bokning och avbokning – var tydlig med vilka regler som gäller för bokning och avbokning.
  • Ta referenser – är du osäker på hyresvärden kan du alltid be om referenser från tidigare gäster, och vice versa.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes 29 april – 8 maj 2019. Totalt samlades 1000 intervjuer in bland svenska allmänheten 18-79 år från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel.

Resa | Här vill svenskarna turista i sommar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login