Här hittar du norrskenet i vinter

Av den 14 oktober, 2016

Högt uppe i Norge är norrskenet en del av livet. Här finns det goda chanser att se det fängslande ljusskenet och det lockar mängder med norrskensturister varje år.

Det är enkelt att förstå att det finns många myter kring det säregna ljuset aurora borealis. Under vikingatiden ansåg man att norrskenet var ljuset som glänste från Valkyriornas vapen och bland kustboende i Norden sas norrskenet vara reflexer från stora sillstim i havet. Förklaringen bakom norrskenet är något mer vetenskaplig, men ljuset blir inte en mindre magisk upplevelse ändå.

Norge har ett stort utbud av norrskensrelaterade aktiviteter och statistik visar att svenskarna har ett allt starkare intresse för vinterturism i Norge. 2015 växte antalet svenska övernattningar i december med åtta procent från föregående år. En region i Norge som ökar är just Nordnorge, som vintertid har mycket norrskensturism att erbjuda. Man har bäst chans att få se aurora borealis från september till slutet av mars.

Med appen NorwayLights kan turister få hjälp att hitta ljuset. Appen visar en prognos som hjälper dig att bestämma när och var du har störst chans att få se norrskenet.

Platser med goda chanser att se norrsken:

Hammerfest
70 grader nord ligger världens nordligaste stad. Här finns ett dynamiskt stadsliv vid sidan om vildmarken. I Hammerfest samsas restaurerade byggnader från andra världskriget med modern arkitektur. Ena kvällen kan du jaga norrsken vandrandes över de tomma vidderna, för att nästa kväll äta och dricka gott på någon av stadens många krogar.

Lofoten
Vintern vid Lofoten är allt annat än vit – den sprakar av färg. Här får norrskenet fritt spelrum på natthimlen. Bo i en färgglad, bekväm fiskestuga och se hur ljuset speglas i havet på kvällarna.

Tromsö
Det som kallas för Nordens Paris är en metropol i mindre format, inramad av vilda berg. Här finns gott om både lugna och äventyrliga aktiviteter. Att uppleva norrskenet från en hundsläde är på mångas bucket list.

Svalbard
Bara 100 mil från Nordpolen kan du uppleva ett stort vinteräventyr.Svalbard ligger på gränsen till vildmarken och huserar flera restauranger – såväl som vildmarksupplevelser. På vinterhalvåret är dagarna mörka och du kan upptäcka norrskenet när du flyger fram på en skoter, eller kanske under en värmande middag på en vildmarkscamp.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login