Här hittar du EUs bästa badvatten i sommar

Av den 22 juni, 2019

Återigen konstaterar den Europeiska miljöbyrån (EEA) att Cypern har Europas bästa badvatten med hela 99,1 % utmärkt vattenkvalitet på badplatserna. Den populära semesterön i östra Medelhavet har legat i topp sedan många år och det rena vattnet uppskattas av de badsugna turisterna.

Flera av Cyperns stränder brukar figurera på diverse topplistor över Europas bästa badstränder. Nissi Beach och Fig Tree Bay Bay hör till några de mest välkända men det finns många fler att upptäcka på den solvarma ön. Läget i sydöstra delen av Medelhavet innebär att badsäsongen är lång och man kan vanligtvis ta ett dopp i det kristallklara vattnet ända in i december. Det vet den stora gruppen långsemesterresenärer som gjort Cypern till sitt andra hem under vintern.

– Vi brukar ta ett dopp i princip varje dag kring jul & nyår, säger långsemesterveteranen Börje Nilsson som sedan många år tillbaka tillbringar dryga två månader vintertid på Cypern. Numera är det ju dessutom lätt att ta sig med bra flygförbindelser hela vintersäsongen.

Alla EU-länder kontrollerar sina badplatser enligt bestämmelserna i EU:s badvattendirektiv. Vid bedömningen av vattenkvaliteten mäter man halten av två typer av bakterier: intestinala enterokocker och Escherichia coli (E. coli). Badvattenkvaliteten klassificeras beroende på nivån av tarmbakterier som ”utmärkt”, ”bra”, ”tillfredsställande” eller ”dålig”.[1]

Alla Cypernresenärer kan i vanlig ordning se fram emot fantastiska bad och simma lugnt.

Resa | Här hittar du EUs bästa badvatten i sommar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login