Här firar svenskarna jul och nyår 2018

Av den 8 oktober, 2018

Många svenskar väljer att lämna landet i jul- och nyårstider, så även i år. Högst upp på topplistan över bokade reguljärresor ligger tre städer i solskensstaten Florida – Miami, Orlando och Fort Lauderdale. Samtliga resmål har ökat jämfört med samma period 2017, den sistnämnda med hela +297 %.

–  Florida har under flera år varit ett populärt resmål bland svenskar som väljer att fira jul och nyår utomlands. I år har intresset ökat ytterligare, något som gläder mig stort då Florida är en stor personlig favorit. Solskensstaten erbjuder behagliga temperaturer i december, massor av aktiviteter för hela familjen och här finns även några av världens vackraste stränder. Florida passar perfekt för generationsresor där man kan fira jul tillsammans med nära och kära, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Florida dominerar
På topplistan över de mest bokade resmålen under jul och nyår hamnar tre städer i Florida högst upp – total dominans av Florida i år. Anledningarna är många med de främsta är att många kryssningsfartyg utgår härifrån, fler flygblag har börjat flyga hit vilket pressar priserna samt att Florida är det perfekta resmålet för generationsresor. Även intresset för kryssningar har ökat stort de senaste åren och framför allt de som går i Karibien och Bahamas. I stort sett samtliga utgår från olika städer i Florida där Miami och Port Canaveral (nära Orlando) är de främsta. Att resa tillsammans med mor- och farföräldrar blir allt mer populärt och framför allt över jul när man vill vara tillsammans. Med sitt stora utbud av allt från potatismjölsstränder till pulserande storstäder lockas svenskar i alla åldrar till Florida.

Julens vinnare
Julens stora vinnare i år, förutom resmålen i Florida, är Dubai och Egypten. Dubai klättrar in på topp 10 över både charter och reguljärflyg och har ökat med hela +139 % respektive +40 %. Resmålet lockar svenskar med sitt behagliga klimat, relativt korta flygresa och ett brett utbud av aktiviter. Dessutom finns här en annan kultur som många svenskar är nyfikna på. Stora satsningar har dessutom gjorts för att locka besökare som redan varit här. Egypten klättrar in på en åttondeplats och ökar med hela +233 % jämfört med förra året. Varma temperaturer, prisvärda resor och dykning i världsklass ligger bakom denna succé. Det och att många svenskar inte längre känner sig otrygga här.

Resmålen som tappar
I och med att svenskarna vill upptäcka nya resmål, kulturer och att få med sig upplevelser utöver det vanliga hem så tappar flera av de gamla favoriterna. Trots att Gran Canaria och Teneriffa hamnar högst upp på listan över charterresmål har de tappat jämfört med samma period förra året. Gran Canaria backar -24 % och Teneriffa -5 %. Även Bangkok, Krabi och Kapstaden tappar över jul och nyår. Cancun i Mexiko backar -25 % på chartertopplistan men ökar å andra sidan bland destinationerna man når med reguljärflyg, + 71 %. Den här trenden syns på flera resmål vilket tyder på att svenskarna i allt högre grad vill skräddarsy sina egna paket istället för att ha allt paketerat från början.

Arbetstagarens jul leder till ökning av långväga resmål
Med tanke på att den här julen är väldigt tacksam ur arbetstagarens syn där man genom att endast förbruka fem semesterdagar kan vara ledig i hela 16 dagar ökar intresset för resmål som ligger längre bort. Auckland på Nya Zeeland ökar med +10 %, Sydney i Australien med + 13 % och Colombo på Sri Lanka med +26 %.

3 tips på hur man hittar julens mest prisvärda resor
Egentligen är man alldeles för sent ute för att fynda resor runt jul och nyår. Platserna på flygen brukar släppas 10-11 månader i förväg och de billigaste biljetterna försvinner först. Men har man möjlighet att vara flexibel kan man fortfarande hitta prisvärda biljetter:

 1. Välj att flyga ut redan innan 10 december. Avresedatumet bestämmer priset på biljetten och då de flesta flygbolagens högsäsong börjar efter 10 december kan man spara en bra slant genom att resa ut innan dess.
 2. Undvik populära utresedatum som 18-21 december. Allra bäst blir det om man kan tänka sig att vara i luften på självaste julafton. På de allra flesta platser firas julen ändå som mest den 25:e.
 3. Trots att utresedatumet är det som bestämmer priset blir biljetten såklart dyrare om det inte finns platser hem. De allra flesta reser hem runt 3-4 januari. Flyg hem på nyårsafton eller nyårsdagen när de flesta vill vara på plats. Har du tur korsar du datumgränsen och kan fira in det nya året mer än en gång. 

*Här firar svenskarna jul och nyår 2018

 Reguljärflyg

 1. Miami (1)
 2. Orlando (5)
 3. Fort Lauderdale (ny!)
 4. Phuket (3)
 5. Bangkok (2)
 6. Colombo (7)
 7. Dubai (ny!)
 8. Auckland (8)
 9. Kapstaden (6)
 10. Sydney (10) 

Charter

 1. Gran Canaria (1)
 2. Teneriffa(2)
 3. Phuket (3)
 4. Krabi (4)
 5. Dubai (ny!)
 6. Kap Verde (5)
 7. Fuerteventura (7)
 8. Hurghada, Egypten (ny!)
 9. Cancun, Mexiko (6)
 10. Lanzarote (9)

Resa
Örebroguiden

*Topplistorna är baserade på försäljning i butik och online med avresa 20-31 december 2018 och med 2017 års placering inom parentes.

You must be logged in to post a comment Login