Här är sommarens bästa guide till set-jetting i böckernas värld

Av den 11 juli, 2019

Resetrenden set-jetting har varit på stark framfart under de senaste åren. Turister vallfärdar till olika platser där filmer och serier spelats in. Trenden går även att urskilja i böckernas värld. Riksväg 95 har exempelvis blivit en populär turistdestination efter succéromanen Silvervägen. Därför har boktjänsten Nextory tagit fram en reseguide med destinationer ur de mest lästa böckerna of all time.

De senaste åren har resor till inspelningsplatser från berömda filmer och serier blivit allt mer populära, så kallat set-jetting eller location vacation. Kroatiska Dubrovnik har till exempel haft en massiv turismökning tack vare tv-serien Game of Thrones, som delvis är inspelad i staden. Och trenden spiller även över till böckernas värld.

– Omvänd set-jetting funkar också. Om du planerar att resa i sommar har du nämligen ett perfekt tillfälle att läsa en bok som utspelar sig på den plats du ska till. Detta kan verkligen berika din semester, säger Carolina Laurén, PR-ansvarig på Nextory.

Det finns gott om spännande platser att besöka om du är sugen på att semestra i spåren av din favoritbok. Nextory har kartlagt 20 destinationer från böckernas värld, baserat på de mest populära skönlitterära titlarna i tjänsten.

I guiden nedan listas exempel på platser och aktiviteter som passar fansen för fem av de mest populära böckerna:

Djursholm – Störst av allt
Succéromanen Störst av allt har tagit Sverige med storm. Boken handlar om en fruktansvärd skolskjutning, där huvudkaraktären Maja står åtalad som gärningsman. Historien utspelar sig till största del i Djursholm, norr om Stockholm. Känt som hem till några av Sveriges rikaste är Djursholm en lyxig destination som bjuder på vackra vyer. Om du är i Stockholm i sommar kan du passa på att ta en promenad bland de många ståtliga sekelskiftesvillorna, precis som karaktärerna i boken gör. Passa även på att ta en löptur på motionsslingan i skogsnära Altorp där Maja bor. Vill du istället gå i pojkvännen Sebastians fotspår ska du däremot bege dig till prestigefyllda Strandvägen i Djursholm. Vi kan garantera Störst av allt-stämning bland de stora och eleganta villorna.

Riksväg 95 – Silvervägen
Den natursköna Silvervägen mellan Bottenviken och Arjeplogsfjällen har fått sitt smeknamn från den transport som förekom på vägen från silververket i Nasafjäll. I dag är den även känd som sceneriet för Stina Jacksons roman Silvervägen. Handlingen kretsar kring den fiktiva byn Glimmersträsk, men övriga platser i boken är högst verkliga. Silvervägen startar i Skellefteå, varifrån huvudkaraktären Lelle kör mot norska gränsen under ljusa sommarnätter när han letar efter sin försvunna dotter. Vägen är känd för sin skönhet och väl värd ett besök om du bilar norrut i sommar. Fantastisk utsikt garanteras.

Bilbao – Begynnelse
Precis som i Dan Browns tidigare romaner spelar den geografiska platsen en stor rollför bokens handling och Begynnelse är inget undantag. Romanen tar sin början på Guggenheimmuseet i spanska Bilbao. Museet, som är byggt på 1990-talet är välkänt för sin arkitektur och är byggt i dekonstruvistisk stil. Utöver Bilbao för Begynnelse läsaren vidare mot den spanska kulturens mecka: Barcelona och den världskända Sagrada Familia.

Sudret, Gotland – Ett mörker mitt ibland oss
Med den fjortonde delen i kriminalserien om kommissarie Anders Knutas sätter Mari Jungstedt fokus på Gotlands södra del, Sudret. Här drev mordoffret Tobias Ström en framgångsrik krog. I verkligheten är Sudret ett semesterparadis med långa kalkvita stränder och ett stort utbud av både bad, sol, restauranger och loppisbutiker. Gotlands sydspets är något lugnare än resten av ön och känd för sina vidsträckta vyer och ostörda natur.

St Michaels Mount – Det lilla bageriet på strandpromenaden
Bokserien om det lilla bageriet på stranden i den fiktiva orten Mount Polbearne har blivit en riktig sommarsuccé senaste åren. Orten i sig är fiktiv, men författaren Jenny Colgan har baserat platsen på den verkliga, sagolika orten St Michaels Mount i Cornwall. St Michaels Mount är en populär brittiskt turistö vars tillfartsväg försvinner varje gång tidvattnet drar in. Med sitt hänförande utseende är det inte svårt att förstå varför otaliga böcker och filmer har sin handling just här.

Topplista: Destinationer från de 20 mest populära böckerna på Nextory
1. Djursholm – Störst av allt – Malin Persson Giolito
2. Oslo, Rostock & Stockholm – Lazarus – Lars Kepler
3. Östermalm – En bur av guld – Camilla Läckberg
4. Bromma – Syndabocken – Sofie Sarenbrant
5. Norrköping – Märkta för livet – Emelie Schepp
6. Stockholms innerstad – Mannen som sökte sin skugga – David Lagercrantz
7. Lund – En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson
8. Åbo & Stockholm – Sista rånet: en bok om ett värdetransportrån – Anders Adali
9. Christiansø – Den hemliga kvinnan – Anna Ekberg
10. Riksväg 95 & Skellefteå – Silvervägen – Stina Jackson
11. Bilbao & Barcelona – Begynnelse – Dan Brown
12. London & Norfolk – Vänförfrågan – Laura Marshall
13. Södermalm – 1793 – Niklas Natt och Dag
14. Gotland – Ett mörker mitt ibland oss – Mari Jungstedt
15. Pembroke, London & Mauritius – Arvet efter dig – Jojo Moyes
16. St Michael’s Mount – Det lilla bageriet på strandpromenaden – Jenny Colgan
17. Lancaster – Glöm inte att låsa – Elizabeth Haynes
18. Hultsfred – Den som dödar – Samuel Karlsson
19. Uppsala – Himlen är alltid högre – Jonas Moström
20. Österlen – Besökaren – Dag Öhrlund

Om topplistan:
Topplistan är baserad på Nextorys egen statistik från hundratusentals användare mellan 2015 och 2019. Den består av de mest lästa och lyssnade böckerna från olika författare i fiktiva genrer som utspelar sig på, eller inspirerats av, verkliga platser. Listan består även av de platser böckerna huvudsakligen utspelar sig på.

Resa | Här är sommarens bästa guide till set-jetting i böckernas värld
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login