Här är några sista minuten tips inför Vätternrundan

Av den 9 juni, 2017

Snart drar Vätternveckan igång – här är några smarta sistaminutentips.

Nu är det bara några dagar kvar av uppladdningen inför årets stora cykelfest som börjar till helgen. Att göra stora förändringar de sista dagarna inför en stor utmaning är sällan en bra idé men det finns några smarta saker du kan fokusera på för att maxa din upplevelse och prestation vare sig du ska köra Tjejvättern, Halvvättern eller stora Vätternrundan. Här kommer våra smarta sistaminutentips inför din utmaning.

1. Planera din energi
Tänk igenom hur mycket gel, bars och annan energi du kommer att behöva under ditt lopp och fyll på förrådet så att det räcker hela vägen. Välj en bra sportdryck, gärna samma som du tränat med för att vara säker på att den fungerar bra ihop med din kropp. Tänk på att om du stoppar i dig energi en gång i timmen med start efter fyrtio minuter så kommer din kropp att få ett enklare jobb under loppet.

2. Serva din cykel
Tvätta, smörj, finjustera och testcykla så att allt fungerar. När det väl gäller ska prylarna vara i toppskick. Gör det själv eller låt ett proffs fixa, men vänta inte med justeringarna till de sista minuterna innan start. Tänk på att allt kan hända och passa gärna på att byta till fräscha slangar i däcken, se över dina växelvajrar och lager, kolla så att du har bra bromsbelägg, smörj ordentligt och se till att din cykel är i bästa möjliga skick inför din prestation.

3. Kör ett väckningspass dagen innan ditt lopp
Rulla igång benen inför din utmaning, väck dem på ett bra sätt och njut av ett kort pass med låg intensitet. Om du vill kan du rulla en runda med inslag av några korta spurter. Du ska inte känna dig trött och sliten efteråt utan bara komma igång efter vilan och påminna dina ben om att det är dags att cykla.

4. Välj ditt skönaste kläd-kit och satsa lite extra på en bra byxa
Kläderna kan vara lika viktigt som själva cykeln. Ska du cykla hela vägen runt Vättern ska du göra det i dina bästa cykelkläder. Satsa gärna lite extra i ditt val av cykelbyxa. Oavsett vilket av loppen under Vätternveckan du ska köra ska du göra det med en byxa som har bra passform och en skön pad som passar just dig. Väljer du en byxa med kompression får du dessutom muskelstabilisering vilket minskar muskelvibrationer och trötthet i lår. 

5. Ta hand om dig både före och efter loppet
Använd kompressionstights eller kompressionsstrumpor under resan till Motala, ett enkelt sätt att ge du dina ben en optimal uppladdning inför utmaningen som väntar och ett sätt att förebygga trötthetskänslan som kan uppstå efter en lång bilresa. När loppet är genomfört och du fyllt på med mat och tagit den där sköna duschen efteråt är det läge att dra på sig kompressionstightsen eller strumporna igen. Kompression ger en ökad blodcirkulation vilket bidrar till att du återhämtar dig snabbare efter genomfört lopp.

Lycka till med din utmaning!

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login