Här är länderna som är bäst för bilsemestern – och sämst

Av den 18 juli, 2019

”Gretaeffekten” har gjort att allt fler svenskar väljer bort flyget. Det har bland annat lett till ett uppsving för bilsemestern. Nu har Carglass® undersökt vilka resmål som är billigast och säkrats att ta bilen till i sommar – bäst betyg får Tyskland medan man bör se upp med Spanien och Italien.

Europas överlägset farligaste vägar ligger i Ryssland. De säkraste vägarna ligger i Norge och Schweiz med Sverige på en tätt efterföljande andraplats, enligt en rapport från WHO förra året.

Bland de mest populära resmålen märker Tyskland, Spanien och Danmark ut sig som säkrast strax före Italien och Frankrike – även om det i praktiken skiljer sig relativt lite mellan länderna.

– Vi har dock sett en rejäl ökning av antalet bilglasskador, som till exempel kan orsakas vid bilinbrott, rapporterade av svenska bilister i Spanien de senaste åren. Det är en oroande utveckling som kan vara bra att vara medveten om, säger John Bernfell, marknadschef, Carglass®.

Tyskland bäst för ekonomin
Bensinen är något billigare i Tyskland än i Sverige och till skillnad från Frankrike, Italien och Spanien finns det inga vägtullar.

Även fortkörningsböterna i Tyskland är något lägre än i länderna runt Medelhavet. Om du råkar köra 20 km/h över hastighetsbegränsningen kostar det cirka 50 euro i Tyskland. Motsvarande överträdelse i de andra länderna kostar för det mesta det dubbla.

– Vi uppmanar såklart alla att hålla sig inom hastighetsbegränsningen men kanske lite extra mycket i Danmark. Där kan böterna bli väldigt höga och bli en tråkig utgift i semesterkassan, säger John Bernfell.

*Siffror hämtade från EU road safety data
** Jämförelse mellan att köra ca 20 km/h över hastighetsbegränsningen.
*** Baserade på skaderapporter från svenska bilister ute i Europa till Carglass® de senaste tre åren.

Resa | Här är länderna som är bäst för bilsemestern – och sämst
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login