Här är de vanligaste och knasigaste frågorna om vin

Av den 3 juni, 2017
Arkivbild

Kan ni lova att vinet jag just beställde är gott? Om jag sodastreamar mitt vita vin, blir det Cava då? Har ni tysk Champagne? Det är överraskande men inte helt ovanliga frågor som svenskarna undrar om vin. Den onlinebaserade vinshopen The Wine Company har djupdykt i sitt kundtjänstarkiv och kartlagt de vanligaste, men också mest annorlunda och roligaste frågorna bland svenska vinkonusmenter.

Intresset för vin bland svenskar är stort och det går att ägna ett helt liv åt att studera den populära dryckens egenskaper. Alltifrån druvor, producenter, distrikt och terroir. Att klassas som vinkunnig är därför inte lätt, det är dock något som många strävar efter. Varje år får The Wine Companys vinrådgivare tusentals frågor, somliga av vanligare karaktär än andra.

– Flertalet av våra kunder gillar verkligen att höra av sig till oss för att ställa frågor, vilket är jättekul. Vissa kunder kan till och med förnamn på våra rådgivare och ber att få tala med just sin favorit. Många av våra kunder har goda vinkunskaper och är superentusiastiska och intresserade, de ringer helt enkelt för att lära sig mer. Ibland dyker lite lustiga frågor upp men det är bara roligt, vi älskar alla sorters frågor från våra kunder, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Några av de vanligaste frågorna som The Wine Companys vinrådgivare och kundtjänst får är:
| Hur länge kan vinet lagras?
| Vilken maträtt passar vinet till?
| Hur ska jag öppna en flaska Prosecco?
| Varför ska jag lufta vinet?

Topplista: Här är kundernas roligaste frågor
1. Har ni tysk Champagne?
2. Efter jag drack vinet hade jag färgade tänder och läppar, så får det väl inte vara?
3. Vi skall besöka tyska vingårdar och undrar om ni har tips på hur man lyckas få med sig så många flaskor vin som möjligt i en SAAB 900? Det är ju lite ont om bagageutrymme, bör vi köpa en ny bil innan resan?
4. Vår katt har just smakat på vår sangria, vi har alltså ett trädgårdsmingel idag, vi använde vinet Cosima Primitivo, kan det vara farligt på något sätt? Årgången var 2012.
5. Om jag sodastreamar mitt vita vin, blir det typ Cava då?
6. Kan ni lova att vinet jag just beställde är gott? Jag vill att ni lovar!!!

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login