Här är de vanligaste fotbesvären – och så blir du kvitt dem

Av den 1 april, 2018

Det är vår i luften och det är dags att släppa fötterna fria, på uppdrag av Footner, Nailner och Wortie har Novus genomfört en undersökning för att få veta mer om svenskarnas fothälsa.1 Resultaten presenteras i Footnerrapporten 2018. Nära tre av fyra svenskar uppger att de drabbas av fotbesvär. Här är några av de vanligaste.

1. Förhårdnader på fötterna
Det vanligaste fotbesväret är förhårdnader på fötterna, så kallad callus. 30% av svenskarna uppger att de besväras av sådana. Det är tjocka hårda hudlager av döda hudceller som uppstår genom upprepad friktion, tryck eller annan irritation. Såväl tår, hälar som trampdyna kan drabbas. Förhårdnaderna är ofta missfärgade och kan leda till obehag och smärta.

Tips! Footner Exfoliating Socks tar naturligt bort förhårdnader på fötterna genom en enda behandling på 60 minuter. Exfolieringssockorna hjälper fötterna att bli av med hård, död hud samtidigt som de blir fina och mjuka.

2. Torra fötter
27 % av svenskarna drabbas av torra fötter vilket gör det till vårt näst vanligaste fotbesvär. Bland kvinnor är besvären ännu vanligare – 38% drabbas. Torra fötter kan ha flera orsaker.

Tips! Det snabbaste sättet att göra torra fötter mjuka är att regelbundet vårda fötterna med återfuktande kräm. Varma fotbad är också ett effektivt sätt att mjuka upp huden. När huden har mjukats upp kan man försiktigt fila fötterna med en pimpsten eller fotfil.

3. Trötta fötter
25% av svenskarna drabbas av trötta fötter – bland kvinnor är det 37%. Besvären kan upplevas som trötthet eller att fötterna bränner och värker. Orsaken kan vara ansträngande promenader eller att man står upp långa stunder på jobbet. Andra faktorer kan vara skor som sitter fel eller har dålig dämpning, liksom högklackade skor. Minskad blodcirkulation i vristerna och fötterna kan också göra fötterna trötta och ömma.

Tips! Footner CoolActive Massager ger omedelbar lindring vid brännande, trötta eller tunga fötter, något som många upplever efter att ha stått upp länge. Den svalkande massagekulan får fötterna att slappna av samtidigt som huden får lindring och återfuktning.

4. Spruckna hälar
25% av svenskarna drabbas av hälsprickor. Bland kvinnor är siffran 31%. När huden runt hälarna blir tjock eller torr tappar den sin spänst och smidighet och kan därför gå sönder av normalt tryck, som när man promenerar. Torr hud gör ont och kliar, och det finns risk att smittsamma sjukdomar tar sig in i kroppen via sprickorna.

Tips! Footner Exfoliating Socks är en snabb och enkel behandling för att bli av med hård, torr och sprucken hud på hälarna och resten av fötterna. Den ger dig naturligt silkeslena fötter genom endast en behandling på 60 minuter.

5. Fotvårtor
8% av svenskarna drabbas av fotvårtor som orsakas av humant papillomvirus. Det kan spridas mellan människor, men också genom att man kommer i kontakt med ytor där viruset finns. Det kan vara varma, fuktiga platser, som insidan av skon eller golvet i simbassänger, gym eller duschrum. Vanligtvis är vårtora smärtfria, men de kan vara missprydande och ge klåda och andra besvär.

Tips! Wortie Cool och Wortie Advanced är enkla och snabba frysbehandlingar för hemmabruk. Det precisa frysstiftet gör det lätt att behandla vårtan effektivt utan att skada huden omkring. Wortie Liquid är en vårtborttagare i flytande form som enkelt appliceras på vårtan.

6. Nagelsvamp
8% av svenskarna drabbas av nagelsvamp på tånaglarna. Nagelsvamp är en infektion som kan vara känslomässigt och socialt påfrestande. Vanligtvis blir nageln tjockare och ändrar färg till gul-brunaktig. Illaluktande smuts kan samlas under nageln och infektionen kan sprida sig till omgivande naglar och hud.

Tips! Nailner är en serie produkter som ger fina naglar året om. Nailner Behandla 
& Färga
 kombinerar behandling av nagelsvamp med ett andningsbart nagellack som döljer missfärgningar. Nailner 2 i 1 behandlar effektivt nagelsvamp och ger synligt resultat efter 7 dagar.


Footner, Nailner och Wortie är stolt huvudsponsor av Let’s Dance 2018.

Försäljningsställen: Footner, Nailner och Wortie säljs på apotek. Rekommenderade cirkapriser: Footner Exfoliating Socks: 249 kr, Footner CoolActive Massager: 279 kr. Nailner Behandla & Färga: 349 kr, Nailner 2 i1: 329 kr, Nailner Nagellack som andas: 99 kr. Wortie Cool: 259 kr, Wortie Advance: 349 kr, Wortie Liquid: 299 kr.

Referenser: 1) Undersökningen har genomförts bland den svenska allmänheten i åldern 18–79 år. Den har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under perioden 8–14 februari 2018. Totalt genomfördes 1 024 intervjuer. Deltagarfrekvensen var 59%. Resultaten presenteras i Footnerrapporten och i anslutning till varje fråga och svar ges kommentarer och perspektiv. Som journalist får du gärna presentera undersökningens resultat. Ange källan: ”Footnerrapporten”.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login