Hälsa | Var fjärde svensk känner stress varje dag

Av den 8 juli, 2016

Sommarledigheten är välbehövlig. Var fjärde svensk – och då främst kvinnor – upplever stress minst en gång om dagen, det visar en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. Var tredje känner sig stressad varje vecka. Dessutom sover knappt var femte svensk sina åtta timmar per natt.

ViktVäktarna, som idag fokuserar mer på hälsa och livsstil än enbart viktminskning, har låtit genomföra en Sifo-undersökning för att ta tempen på svenskarnas sömn- och stressvanor. I undersökningen framkommer att 23 procent av svenskarna upplever stress en eller flera gånger om dagen – och att 33 procent gör det varje vecka.

Vidare visar undersökningen att 77 procent av svenskarna sover betydligt mindre än de vanligen rekommenderade åtta timmar per natt. 35 procent sover sex timmar eller mindre. Endast 18 procent sover åtta timmar.

– Hur vi äter och sover, hur mycket vi skrattar och hur mycket vi rör på oss, att vi har tid för vänner och familj och så vidare – allt det hänger ihop för vårt allmänna välmående. Äter du rätt och näringsriktig mat och tränar tre-fyra dagar i veckan men samtidigt stressar för mycket och sover för lite så har du tyvärr likväl en ohälsosam livsstil, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Det är framförallt kvinnorna som känner sig stressade ofta; 28 procent jämfört med 17 procent av männen känner stress en eller flera gånger per dag. Det är också tydligt att yngre är mer stressade än äldre; 26 procent av de som är 15-34 och 29 procent av de som är 35-55 år känner sig stressade en eller flera gånger per vecka jämfört med 12 procent av de som är 56-79 år.

Däremot är det betydligt färre ungdomar än äldre som sover mindre än 8 timmar per natt. 26 procent av de som är 15-34 uppger detta jämfört med 40 procent av de som är 35-55 och 37 procent av de som är 56-79 år. 

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login