Hälsa | Smooff – ny sluta röka-produkt som eliminerar nya beroenden och ovanor

Av den 20 juni, 2016

Nu lanseras en ny sluta röka-produkt i Sverige, Smooff. Till skillnad från andra sluta röka-produkter innehåller Smooff varken nikotin eller kemikalier och ger heller inga biverkningar, nya beroenden eller ovanor. Det är en dansk innovation som går under parollen ”quit smoking while smoking”.

Smooff består av filter i plast som man sätter på cigaretten. Filtret reducerar intaget av nikotin stegvis under 28 dagar, tills man är nikotinfri. Med samtliga andra sluta röka-produkter på marknaden, t.ex. nikotinplåster och -tuggummi behöver vanan, själva rökningen, upphöra först och nikotinberoendet därefter. Ibland långt därefter. Men inte med Smooff.

Smooff erbjuder ett helt nytt sätt att sluta röka som gör att rökaren blir kvitt nikotinberoendet först, samtidigt som vanan kan bibehållas inledningsvis.

För många är det ett lättare sätt att sluta röka, och Smooff är betydligt billigare och mer hälsosamt än alternativen där man upprätthåller ett fortsatt nikotinberoende, säger Patrick Woolrych, marknadschef, SmokeQuit.

Kliniska studier har också visat att en gradvis nedtrappning av nikotinet och ett måldatum är en effektiv sluta röka-metod.

Fler än 40 procent av de som köpt Smooff uppger att de blivit rökfria, enligt konsumentfeedback på Smooffs webbshop. Det danska apoteket Faaborg Løve Apotek testade produkten på en grupp med 30 personer som ville sluta röka. Av dessa lyckades 39 procent.

Smooff är en utmärkt produkt för diabetiker som vill sluta röka. Nikotin ökar blodsockernivåerna. Därför är det viktigt att diabetiker blir nikotinfria och inte bara ersätter cigaretter med andra nikotinprodukter såsom plåster, tuggummin etcetera.

Att röka är en kostsam historia. Att röka ett paket om dagen kostar ca 20 000 kronor per år. Att underhålla ett fortsatt nikotinberoende i form av plåster, tuggummin osv är både dyrt och skadligt för hälsan.

Fakta rökning i Sverige

  • 11 procent av kvinnorna och knappt 10 procent av männen rökte varje dag 2015.
  • Minst 70 procent av rökarna vill sluta.
  • Rökning ger upphov till ett 40-tal sjukdomar varav de viktigaste är hjärt-kärlsjukdomar, lungcancer och andra lungsjukdomar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Köpställen
Smooff kostar 339 kr och går att köpa på www.smooff.se.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login