Hälsa | Rölleka har en blodrenande effekt

Av den 26 juli, 2015

Redan de gamla grekerna använde rölleka för att stoppa blödningar. Och i legenden om Akilles omnämndes rölleka som en ört Akilles använde för att läka krigsskador på sina män.

Röllekans främsta egenskaper i dag ansens vara att den kan stärka lever och njurar men också att stimulerar gallans flöde. Rölleka sägs även kunna sänka högt blodtryck och verkar blodrenande.

Örten innehåller den eteriska oljan accillein, som har en sårläkande och blodstillande effekt. Det gör att rölleka är bra vid sårvård som exempelvis näsblod, skrubbsår eller skärsår. På sår som inte vill läka kan man med fördel använda rölleka eftersom den har en antiseptisk och inflammationshämmande verkan.

Den inflammationshämmande verkan kommer från ämnena azulen och chamazulen.

Rölleka har en kramplösande egenskaper vilket gör att en är utmärkt att ta vid mensvärk men rölleka påverkar även kramp i magen positivt.

Bitterämnen i rölleka aktiverar gallproduktionen vilket gör att matsmältningen fungerar bättre. De motverkar gaser och lindrar magkatarr. Peristaltiken i tarmen förbättras vilket motverkar förstoppning.

Den som är förkyld kan ha nytta av medicinalväxtens läkande egenskaper eftersom den kan dämpa feber, döda bakterier och stödja immunförsvaret.

Så här skrev Hildegard av Bingen om läkning av infekterade sår och skador:
”När en människa skadas genom olycksfall skall man, efter att ha tvättat såret med vin, (såralkohol), lägga på rölleka som är kokad i vatten som en varm kompress.

Det kommer att dra ut var, mildra värken och läka såret. Man byter kompress ofta och håller på så länge som det krävs. När såret har slutit sig och börjat läka kan du ta bort förbandet och ta varmt rölleka-avkok direkt på såret. Det kommer då att läka fullständigt utan komplikationer.”

Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login