Hälsa | Ny studie visar att nypon hjälper mot ledbesvär och nedsatt rörlighet

Av den 15 december, 2015

En studie har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gait & Posture. Forskare vid erkända Parker Institute i Danmark har undersökt om nypon kan förbättra funktionen i knät när man går.

Litomove* är den första nyponprodukten som genomgått den här typen av forskning. Studien fastställde att Litomove förbättrar rörligheten i knät.

Deltagarna har observerats med avancerad kamerateknik, tryckmätande golv och datalogaritmer. Man har kunnat kartlägga deltagarnas gångmönster och möjliggjort en vetenskapligt korrekt gånganalys. I studien visar forskarna att Litomove verkligen leder till att knäts funktion förbättras på 12 veckor.

– Biomekanisk analys av gång är en metod som objektivt och kvantitativt mäter funktion och användning av en led, t.ex. knät, under fysiska ansträngningar. Under studien kan vi mäta alla eventuella förändringar vilket ger en tydlig bild av nyponets inverkan, säger Marius Henriksen, chef för gång- och rörelselaboratoriet vid institutet.

En central studie som vetenskapligt bevisar att Litomove gör skillnad
En fjärdedel av den vuxna befolkningen lider av någon sorts ledsmärta. Nästan alla upplever någon form av ledbesvär under sin livstid. När man har ont i lederna är det inte ovanligt att man antar en onormal gångstil vilket kan leda till ytterligare obehag eller smärta. Många börjar ta smärtstillande, anpassar sin träning eller försöker gå ner i vikt för att tackla besvären. Den centrala studien visar att Litomove kan erbjuda alla med ledsmärta ett verkligt fungerande alternativ.

– Det här är en central studie, den första som objektivt mätt nyponets egenskaper. Nypon har länge använts som en kompletterande produkt vid ledbesvär men det har saknats bevis på att nypon faktiskt förbättrar rörligheten i lederna. Tills nu. Med hjälp av gånganalys har effekten faktiskt bevisats, vilket är intressant, säger professor Henning Bliddal från Parker Institute.

* I studien benämns nyponpulvret som Litozin – Litomove är det svenska namnet på samma produkt.

Se hela studien här

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login