Hälsa | Krydda vardagen med ingefära

Av den 23 juli, 2015

Ingefära har många hälsofrämjande egenskaper och har använts både i matlagning som i naturmedicin i hundratals år, främst i Asien och Afrika. Roten har en uppfriskande, stark och samtidigt lite söt smak som underhåller smaklökarna i vilken maträtt som helst.

Det är två ämnen i ingefära som står för de hälsosamma effekterna, gingerol och shogaol. Eftersom roten är antiinflammatorisk och smärtstillande har den visat sig vara en naturlig hjälp vid ledsjukdomar och trötthet.

Vid halsinfektioner och förkylning kan man med fördel skära några skivor ingefära och låta den dra tio minuter i hett vatten och dricka. Det lenar skönt i halsen. Den som känner sig frusen blir snabbt uppvärmd av ingefärste, men om du dricker ingefärate när det är varmt så svettas du mer.

Hittar du eterisk olja på ingefära kan du bland några droppar med en fuktkräm och massera in kalla fötter som snart blir uppvärmda.

Matsmältningsbesvär som uppkördhet, gaser, diarré och magkatarr kan lindras med hjälp av ingefära. Roten snabbar också på matsmältningen på grund av dess värmande egenskaper.

Gravida kvinnor som mår illa och har kräkningar kan få lindring de första månaderna av graviditeten. Och att tugga på ingefära om man mår illa till sjöss kan avhjälpa det värsta illamåendet.

Roten kan förhindra högt blodtryck, ge ett lägre kolesterol, förebygga hjärtsjukdomar och öka blodflödet i kroppen. Lider du av migrän så kan den lätta av ingefära. Drick då en kopp stark ingefärste när du får känningar av migrän. Gör det som vana att ha med ingefära i matlagningen. Den kan också användas i bakningen, till exempel i pepparkaka.

Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login