Hälsa | Håll koll på din vikt – 3 bästa matknepen

Av den 11 mars, 2015

Att äta regelbundet är en av de viktigaste nycklarna för att hålla koll på din vikt. Här ger Itrim tre goda råd om hur du ska tänka när du planerar ditt nya matliv.

En rejäl frukost, en kaka på förmiddagen, lunch ute, eftermiddagsfika i personalrummet, en frukt innan du åker hem, middag med familjen och något gott framför tv:n. Livet är fullt av frestelser och det är lätt att både stoppa i sig det ena och det andra under en dag. Men det finns tre grundknep som hjälper dig att hålla vikten.

1. Ät regelbundet.
Det gyllene talet för antal mål mat du ska äta varje dag är fyra: tre huvudmål och ett mellanmål. Att äta mer än så är bara motiverat om du motionerar väldigt mycket och behöver mer mat för att inte tappa i vikt samt vid vissa sjukdomar.

Genom att äta regelbundet undviker du att plötsligt bli vrålhungrig och äta mer än vad du borde när du väl sitter tills bords. Om du har svårt att komma igång med bestämda, regelbundna mål så är ett hett tips att göra som Skalman – ställa klockan på ringning var fjärde timme eller när det passar dig. Då vet du att du håller dig till planen.

2. Ät proteinrika mellanmål.
Att kanelbullen till trefikat inte är något bra mellanmål förstår nog de flesta. Men alla är nog inte medvetna om att enbart en frukt inte heller gör jobbet. För att få mättnad behöver du protein till alla måltider, även till mellanmålet! Genom att äta ett nyttigt mellanmål undviker du småätandet innan middagen.

Ett mellanmål ska vara just ett mål mellan huvudmålen. Mellanmål bör du äta för att hålla blodsockret på en jämn nivå och undvika dippar då tröttheten och suget sätter in. En frukt är ett bra mellanmål om den kompletteras med en proteinkälla. Ät gärna frukten tillsammans med lite keso, fil eller kvarg. En grov smörgås med ost eller skinka, en liten näve osaltade nötter, ägg eller yoghurt är fler bra förslag på mellanmål. Proteinrika livsmedel har den utmärkta egenskapen att de mättar bra och ger en varaktig mättnadskänsla. Här hittar du recept på bra mellanmål.

3. Ät lagom mycket.
Det tar upp till 20 minuter för din hjärna att förstå att du är mätt. Äter du stora mängder under kort tid hinner kroppen inte skicka några mättnadssignaler, vilket gör att du gärna tar en portion till av bara farten. Och vips så har du blivit proppmätt och fått i dig fler kalorier än vad du behöver.

Tips! Lägg upp en lagom portion på din tallrik och ha för vana att aldrig ta om. Hur mycket är då en lagom portion? Testa gärna Handflatemetoden, som är ett bra sätt att storleksbedöma dina portioner.

När du ätit halva din portion, lägg ner besticken och känn efter hur mätt du är på en skala 1-10. Gör det igen när du har lite kvar på tallriken. Detta ökar din medvetenhet om din mättnadskänsla och hur mycket mat du egentligen behöver. Fundera också på om du faktiskt är hungrig eller om du fortsätter äta för att det är gott eller kanske för att andra vid bordet inte ätit upp? Träna då på att äta långsammare. Lägg ner besticken mellan tuggorna och njut av maten. Ät mer medvetet helt enkelt . Och lär dig skilja mellan sug och hunger!

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login