Hälsa | ​Ny upptäckt: Hormonet som kan stävja sockerbegäret

Av den 26 december, 2015

Julhelgen är tuff för de som har ett starkt sockersug. Besöken i chokladlådan kan bli frekventa och det kan dra igång ett okontrollerat ätande som kan ta tid att bryta. Amerikanska forskare identifierat egenskaper hos ett hormon i levern som kan stävja begäret efter socker.

Visst ska man njuta av julens dignande matbord och unna sig livets goda under några få lediga dagar. Men det kan vara svårt att vara omgiven av söta desserterna, kakor, bullar och choklad. Det är lätt att äta för mycket och för vissa kan det kan trigga igång ett beroende och ett överätande av socker som är svårt att bryta.

Forskare vid Universitet i Iowa har i en studie hittat egenskaper hos hormonet FGF21 som bidrar till att minska sockersuget. Hormonet reagerar nämligen på höga kolhydratnivåer. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa diabetiker, överviktiga och de som lider av sockerberoende.

Hormonet kallas också fibroblasttillväxtfaktor 21 och produceras av levern som ett svar på höga kolhydratnivåer. När hormonet kommer in i blodet så skickar de signaler till hjärnan att undertrycka sockerbegäret.

Forskarna har sedan en tid tillbaka känt till att FGF21 hormonet kan förbättra insulinkänsligheten. I denna studie ville man ta reda på vilken roll hormonet spelade när det gällde att stilla sockerbegäret.

Hormonet injicerade i normala möss och gav dem möjlighet att välja mellan en normal eller sockerberikad kost. Det visade sig att mössen åt sju gånger mindre socker än normalt med högre halter av hormonet i kroppen. Man fann också att möss som saknade FGF21 åt mer socker.

Forskarna kunde därför dra slutsatsen att FGF21 minskar aptiten och intaget av socker men att de behövs fler studier för att kunna identifiera de nervbanor som reglerar FGF21:s förmåga att handskas med informationen.

Upptäckten gör att forskarna kommer att leta efter ytterligare hormoner som kan reglera aptiten för att i slutändan kunna hjälpa diabetiker och överviktiga.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login