Håll koll på dricksen under utlandsresan i höst

Av den 19 oktober, 2018
Slipp bli lurad på utlandsresan - Så mycket ska du dricksa

Höstlovet börjar närma sig och många ska iväg på storstadsresor, researrangören Airtours har gjort en sammanställning över drickskutym på 16 favoritdestinationer.

Hur mycket du ska dricksa för ett restaurangbesök, för taxiresan eller till hotellpersonalen kan variera beroende på destination. Researrangören Airtours redogör vad som är kutym på 16 favoritdestinationer lagom till höstresan.

En analys av researrangören Airtours visar att dricksen till taxichauffören eller efter restaurangbesöket kan skilja sig beroende på vilket land du befinner dig i. Nedan följer researrangören Airtours sammanställning av drickskutym på 16 populära destinationer för dig som ska resa utomlands i höst.

Det kan vara lite klurigt att dricksa utomlands, i synnerhet om man inte besökt resmålet innan. Grundregeln bör dock vara att du ska dricksa om du är nöjd och göra motsatsen om du inte är det. Men faktum är att dricksen i många länder utgör en viktig del av lönen för servicepersonalen, vilket gör det viktigt att hålla koll på, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Dubrovnik
Valuta: Kroatiska kuna (HRK).
Restaurang: Vanligtvis bör ca 5-10 procent av notan läggas som dricks. Tänk på att dricksa med kontanter eftersom kreditkort inte är lika vanligt som i andra europeiska länder. Undvik att tömma fickorna på småmynt även om det kan verka lockande.
Hotellpersonal: 10-20 HRK.
Taxi: Förväntar sig ingen dricks

Belgrad
Valuta: Serbiska dinarer (RSD).
Restaurang: Avrunda uppåt med cirka 10-15 procent.
Hotellpersonal: Förväntar sig ingen dricks.
Taxi: Avrunda uppåt med cirka 10-15 procent.

Tel Aviv
Valuta: New Sheqel (ILS)
Restaurang: Det förväntas inte att man skall dricksa eftersom serviceavgiften är inräknad.
Hotellpersonal: 10-15 procent shekel
Taxi: Avrunda uppåt.

München
Valuta: Euro
Restaurang: 5-10 procent av notan
Hotellpersonal: 1 euro
Taxi: Avrunda uppåt

Madrid
Valuta: Euro
Restaurang: Ingen dricks förväntas eftersom serviceavgiften är inräknad. Upplever du att servicen och maten haft en hög standard uppskattas det att lämna några extra procent av notan som dricks.
Hotellpersonal: 1 euro
Taxi: Avrunda uppåt

Riga
Valuta: Euro
Restaurang: 10 procent av notan
Hotellpersonal: 2 Euro
Taxi: Avrunda uppåt

Paris
Valuta: Euro
Restaurang: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent dricks på notan i Frankrike. Om man varit nöjd med servicen är det trevligt att lägga 1-2 euro extra.
Hotellpersonal: 1-2 euro
Taxi: 10%

Malta
Valuta: Euro
Restaurang: 5-10 %
Hotellpersonal: 2-3 euro
Taxi: 10 %

Aten
Valuta: Euro
Restaurang: Ungefär 10 procent av restaurangnotan bör lämnas som dricks, även om det står att det är pålagt ”service charge”.
Hotellpersonal: 1 euro
Taxi: Få använder taxameter så gör upp om priset innan du påbörjar din resa. Föraren tar med max fyra passagerare. Jämfört med andra destinationer på listan är taxi förhållandevis dyrt i Grekland. I regel rundar passageraren av uppåt vid längre taxiresor annars förväntas ingen dricks.

Istanbul
Valuta: Turkisk Lira (TRY)
Restaurang: 10%
Hotellpersonal: 2 lira
Taxi: I regel erbjuds fasta priser men om inte så rekommenderar vi att göra upp om priset innan påbörjad resa. Vid kortare sträckor rekommenderas 2-3 lira i dricks.

Venedig
Valuta: Euro
Restaurang: 10 – 15 %, dessutom tillkommer det ofta en avgift på 3 euro p/p. Håll koll på notan så du inte dricksar dubbelt av misstag.
Hotellpersonal: 2 euro
Taxi: runda uppåt
Kuriosa: Tänk på att det finns en särskild turistskatt som innebär att barn och vuxna över tio år får betala en euro för varje stjärna hotellet har.

Florens
Valuta: Euro
Restaurang: I Florens betalar du nästan alltid en mindre summa på 1-3 euro för servicen och brödet som oftast betalas per person. På ställen där det är tillagt en så kallad Coperto-avgift behöver du inte lämna någon dricks.
Hotellpersonal: 1 euro
Taxi: Förväntar sig ingen dricks

Warszawa
Valuta: Zloty (PLN)
Restaurang: På en del restauranger och caféer tas en fast serviceavgift på ca 10-15 % av notan. Finns det inte angivet att det tas ut en fast dricksavgift förväntas man ändå lämna dricks som motsvarar ca 10-15 %. Håll koll på notan så du inte råkar dricksa dubbelt av misstag.
Hotellpersonal: 5 zloty
Taxi: Samma riktlinjer som för restaurangbesök.

Dublin
Valuta: Euro
Restaurang: Serviceavgiften är inräknad och finns angiven på notan, annars bör du avrunda uppåt.
Hotellpersonal: 2-4 euro
Taxi: Förväntar sig ingen dricks

Palma
Valuta: Euro
Hotellpersonal: 1 euro.
Restaurang: På större restaurangnotor uppskattas om men lämnar ett par euro i dricks beroende på den servicen man har fått.
Taxi: Förväntar sig ingen dricks

New York
Valuta: US dollar
Hotellpersonal: 1-2 dollar
Restaurang: 15-20 procent av notan förväntas som dricks då det är vanligt att servitörer ofta endast har dricks som sin lön. För varje drink du beställer i baren förväntas att du ger minst en dollar extra – du kommer vara tacksam för det vid senare ronder.
Taxi: 15-20 procent av kostnaden förväntas som dricks
Kuriosa: Ingen skatt behöver betalas på skor och kläder under 110 dollar

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login