Haka på hipstertrenden på semestern

Av den 28 september, 2016

Under ett år spenderar en man över 60 timmar på att raka sig. Det är över 138 dagar av hans livstid. Här en grekisk barberare som svingar rakkniven sju-åtta timmar om dagen. Foto Ving. Molivos, Lesbos, Grekland

Hör du till dem som vill uppleva ett gammalt klassiskt hantverk på din semester? Då kan ett besök hos en barberare vara en god idé. Ving bad sina guider att ta reda på de lägsta priserna för en barbering på några av de mest populära resmålen. Allra billigast var det i Turkiet där det endast kostar 30 kr att raka sig. Då ser barberaren även till att bränna bort eventuella missprydande hårstrån i näsa och öron.

Barberarna i Sevilla har fått en del gratisreklam tack vare Rossinis opera. Det kanske är därför man i Spanien dragit upp priserna till 8-10 euro (ca 80 – 100 kr), för att skrapa av raklöddret från turisternas ansikte, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Det är dock fortfarande betydligt billigare än hos många barberare runt om i Sverige. Hos en barberare i Borlänge kostar en rakning med kniv från 450 kr. Vill man däremot ha en flerstegsbehandling med bland annat varma omslag, ansning och efterbehandling hos en av de mer trendiga barberarsalongerna på Södermalm i Stockholm kan man få betala hela 800 kr.

Vill man komma riktigt billigt undan ska man passa på att ansa skägget i Turkiet, att göra ett besök hos en lokal barberare kan dessutom bli ett annorlunda och trevligt minne från semestern, fortsätter Magdalena Öhrn.

När Ving bad sin resmålspersonal att ta reda på de lägsta priserna för en barbering hamnade Turkiet i topp följt av populära resmål som bla Grekland, Kroatien och Thailand. Guiderna kom även tillbaka med ett råd: kom överens om ett pris innan du sätter dig under rakkniven.

Pris för barbering på några av Vings populäraste resmål:

  • Grekland: ca 40 kr
  • Spanien: ca 100 kr
  • Turkiet: ca 30-40 kr
  • Cypern: ca 50 kr
  • Kroatien: ca 40 kr
  • Thailand: ca 40 kr
  • England: ca 160 kr
  • USA: ca 220 kr

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login