Gunilla Kinn Blom berättar om nomineringen av boken Mums för minigourmeter och matgladisar

Av den 24 mars, 2018
Åsa Deleau Wiklund

I förra veckan presenterades de svenska bidrag som är uttagna till finalen i Gourmand Word Cookbook Awards även kallat OS för kokböcker på Örebroslott.

Gunilla Kinn Blom är kanske för de flesta känd som Edward Bloms fru, Gunilla, Edward och deras medskapare till boken ”Mums för minigourmeter och matgladisar” är nu nominerad till två kategorier av den stora kokbokstävlingen.

Jag får tag på Gunilla över telefon mitt i flyttbestyren.

Berätta lite om vad det är ni nominerats till.
– Varje år hålls en stor kokbokstävling, alla branscher har ju sina galor och för ett antal år sedan bestämde sig en entusiast i Frankrike vid namn Edouard Cointreau att han ville uppmärksamma kokböcker och kokboksskapare. Gourmand Word Cookbook Awards har lyckats etablera sig och fått erkännande i branschen som den stora kokbokstävlingen som finns helt enkelt.

– Den har varit i alla möjliga städer runt om i världen och har bland annat hållit prisutdelningen i Grythyttan, Paris och flera världsmetropoler i Europa, men sedan några år håller man till i Kina. Kanske av den enkla anledningen att Edouard Cointreau numer bor i Kina, men man har även kansli i Madrid och brukar dyka upp på den stora bokmässan i Frankfurt.

– De dammsuger helt enkelt världen på kokböcker, men inte bara kokböcker utan även siter, tv program och medier om matkultur i vid bemärkelse. Tävlingen har många kategorier och det är ganska många böcker som är nominerade så det är en ganska stor tillställning.

– Vi har varit nominerade två gånger tidigare så detta blir tredje gången, första gången så var vi på plats i Kina på prisutdelningen och det var väldigt spännande för då fick man träffa kokboksförfattare från hela världen och det var en lite märklig känsla att få träffa likasinnade från andra länder som lagt ner den tid och möda det innebär att göra en kokbok. Det är ganska mycket jobb med det, inte direkt någonting man tjänar pengar på så det är många entusiaster som håller på med kokböcker. Visst finns det de som får bästsäljare och så men det hör inte till det vanliga.

– Som sagt så har tävlingen många kategorier och vi var nominerade med första kokboken i kategorin Best Entertaining där det handlar om att bjuda hem folk på fest, och förra gången för knappt två år sedan var nomineringen i kategorin Best Food Writing. Denna gång är vi nominerade i två kategorier, nämligen Best Photography där vår fotograf Åsa Deleau Wiklund kan ta åt sig en stor del av äran, även om vi författare varit med på fotograferingarna och planerat dem tillsammans med Åsa så vi tar åt oss också. Den andra kategorin heter Food & Family och där handlar det om böcker som tar upp mat för hela familjen inklusive de yngsta.

Vad har er bok för inriktning?
– Vår bok är inte en bok för barn som skall laga mat själva, utan handlar mat och dryck för barn från bäbisar upp till kanske två, tre år som är för små för att vara med och laga maten och hur man skall mat träna dem så de får goda matvanor från början.

Visst är det så att du har en viss Örebro koppling?
– Ja det stämmer, mina föräldrar flyttade till Örebro på 60-talet på grund av att min äldre bror var döv och det höll på att utvecklas en stark dövkultur i staden, sen inträffade en tragisk olycka då min bror blev påkörd av en bil och dog när han var två, knappt tre år gammal. Året efter föddes jag, vi bodde i Oxhagen på den tiden, 1974 fick jag en lillebror och vi hade nog bott kvar i Örebro om det inte vore för att mamma ville doktorera så vi flyttade till Stockholm. Tanken var att vi skulle flytta tillbaks när mamma var klar men vi blev kvar i Stockholm.

– Jag kom till Stockholm när jag var nästan fyra år gammal så för mig är Stockholm uppväxtorten, men jag är född i Örebro och vi har alltid haft gamla vänner och grannar i stan som jag åkt och hälsat på, så Örebro är staden som jag kommer ifrån även om jag inte haft täta kopplingar med staden.

– Senast jag var i Örebro var på min och Edvards bröllopsresa då vi åkte runt i Sverige och visade varandra olika platser och hälsade på vänner, då visade jag honom huset där jag växte upp och kyrkogården där min bror är begravd. Vi besökte förstås också Cajsa Wargs hem i Wadköping.

– Vår medförfattare till boken Henrietta Anefalk har bott och studerat i Grythyttan till måltidskreatör, så det finns lite mer koppling till regionen runt boken.

Vad har ni haft för arbetsfördelning när ni jobbat med boken?
– Henrietta är kock och måltidskreatör och inte skribent i första hand, hon har skrivit sina texter men det är jag som haft huvudansvaret för texterna samt skrivit om smakutveckling hos små barn och om bäbismatens kulturhistoria, jag har också varit redaktör och projektledare för boken och hållit ihop allting.

– Vi har alla tre gjort recept och lagat maten, samt planerat fotograferingarna, samt att vi samtliga deltagit under de flesta fotograferingarna. Henrietta är den som har kompetensen att få till maten på bilderna så hon har varit vår matstylist förutom att hon skrivit.

Kommer ni att åka till Kina den här gången?
– Varken jag eller Edward kommer kunna åka till prisutdelningen, men jag har uppmanat de andra att göra det. Det funkar inte för oss denna gång, med två småbarn blir det besvärligt att genomföra resan.

Då får jag önska lycka till med tävlingen och boken.
– Tackar

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login