Guldnubben går till Mackmyra

Av den 15 november, 2016

Whiskydestilleriet Mackmyra har tilldelats Spritakademiens stora pris ”Guldnubben” och ”Två Små Svin” i Årsta har utsetts till ”Årets Spritkrog”, ”Guldnubben” till Mackmyra!

Vid en högtidlig ceremoni på Operakällaren har whiskydestilleriet Mackmyra tilldelats Spritakademiens stora pris ”GULDNUBBEN”.

Motiveringen lyder:
”Ett gäng teknologstudenters törst efter innovation, inkomst och lindrigt kvällsrus ledde till den första svenska maltwhiskyn. Bravo! Dessutom är Mackmyra branschens coolaste namn.”

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, tillägger:
”När man idag hittar Mackmyras whisky i välsorterade spritbutiker på olika håll i världen värmer det i hjärtat. I Sverige finns utmärkt vatten, lika utmärkt korn, torv och jäst så självklart kan det kokas utmärkt whisky i Sverige. När Mackmyra grundades 1999 innebar det en svåröverskattad pionjärinsats för den svenska njutningsindustrin. Rikets första privatägda whiskydestilleri har sen dess följts av ett dussintal ytterligare destillerier.”

Han fortsätter:
”De åtta unga teknologerna gick till dåvarande Spritmuséet och ritade av ”enkelpannan” som stod utställd i foajén, byggde sen en avsevärt mindre men skalenlig apparat och började experimentera. Varje experimentkok råkade resultera i 30 liter sprit, ett mått som därefter har kommit att bli ett av svensk whiskys vassaste vapen – de små faten. Man må ha delade meningar vad 30-liters pyttefat gör för en lagrad drycks utveckling, men de har sannerligen gjort svenska whiskyintresserade både till fatägare och whiskyambassadörer.”

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsaglas.

”Årets spritkrog”
För tredje året delas även priset ”Årets Spritkrog” ut. Priset tilldelas Två Små Svin i Årsta. Också det priset utgörs av originalverk av Ernst Billgren. Motiveringen: Så trivsam att man gärna beställer en snaps till!

Steffo Törnquist:
– Som regel åker man från förort mot centrum för att äta gott. Med Två SMå Svin är det tvärt om. Krogen har etablerat sig som utflyktsmål för finsmakare som gillar det opretentiösa, men ambitiösa.

– Vi kan ha att göra med Stockholms bästa kvarterskrog.

Kunnig personal, smörrebröd i toppklass, tjeckiskt öl, en uppsjö okryddat och kryddat brännvin, bra cigarrer…vad mer kan man begära?
– Två Små Svin är en krog med stort hjärta och väl utvecklade smaklökar.

Det här är spritakademin
Fjorton av landets ledande sprit- och kulturarbetare har en stol i Spritakademien.

Stol 1, Steffo Törnquist
Akademiens preses, spritboksförfattare, styrelseledamot för Spritmuseum.

Stol 2, Angela D’Orazio
Masterblender på Mackmyra. Har drivit whiskybaren/klubben på Akkurat, drev whiskytävlingen på Stockholm Beer & Whisky i sexton år, numera sprit- och dryckesprovare på tävlingar över hela världen.

Stol 3, Jonas Odland
Kryddmästare och kvalitetsansvarig på Altia Sweden, där han utvecklar nya produkter. Leder också utbildningar i snapskultur på Restauranghögskolorna i Sverige. Biolog.

Stol 4, Eric Berndtsson
Har producerat snaps i familjeföretaget, Berntson AB, representerar dessutom kända spritsorter från hela världen. Är en av få svenskar som är ”Keeper of the Quaich”, en utmärkelse för insatser inom Skotsk Whisky.

Stol 5, Göran Lundqvist
Ordförande för Spritmuseum. F d VD för Absolut Vodka.

Stol 6, Eva Lenneman
Intendent på Spritmuseum. Kulturvetare.

Stol 7, Stefano Catenacci
Hovtraktör, kökschef på Operakällaren, vald till Kockarnas Kock, är dessutom nordisk mästare, har tilldelats Gatronomiska Akademiens guldmedalj.

Stol 8, Solveig Sommarström
Spritkemist. Numera producent av eget kryddat brännvin. Tidigare chef för laboratoriet på Vin & Sprit. Lärare på Restaurangakademien.

Stol 9, Per Hermansson
Spritsensoriker i över tre decennier. Ansvarar för smakdesign och sensorisk strategi på The Absolut Company.

Stol 10, Rolf Cassergren
Ordförande i SVL (Sprit och Vin leverantörerna). Unik branschinsikt efter ett par decennier, bl a som VD för Vin & Sprits spritverksamhet i norra och centrala Europa.

Stol 11, Ernst Billgren
En konstnär i ordets vidaste bemärkelse med måleri, böcker, film och teater på sitt curriculum vitae. Ernst vet av erfarenhet att konstresandets egentliga poäng är att nogsamt undersöka de lokalt producerade grapporna och calvadoserna, som trots en kärv första uppsyn, ofta berättar något om trakten där de vuxit upp. En beskrivning lämplig även för Ernst själv. Han designar dessutom spritglas.

Stol 12, Louise Hoffsten
Sveriges bästa snapsvisesångerska. Hedersdoktor. Grammisvinnare. Bluesdrottning.

Stol 13, Hasse Nilsson.
En av landets ledande whiskyskribenter. Hans bok ”Think Famous” är översatt till åtta språk, han medarbetar i whiskymagasin. Hasse är dessutom marknadschef på Box Destilleri i Ådalen.

Stol 14, Carl Frosterud
Gör på Operakällaren rikets bästa dryckespaket, sommelier, dessutom utsedd till ”Sveriges bäste servitör”, har 800 referenser till kvalitetsprit på sina drinkvagnar.

Spritakademiens sekreterare:
Helen Ericsson, klippa på Spritmuseum.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login