Grönstedts släpper limiterad cognac

Av den 29 september, 2016

Grönstedts Master Blender David Croizet och artisten Petter Alexis Askergren. Det är insidan som räknas, men utsidan sticker även den ut. Förpackningen pryds av ett Stockholmsmotiv signerat graffiti-konstnären Puppet, ett motiv som också går att finna tatuerat över Petters hela rygg. Originalet skapade Puppet till Petters första skiva Mitt Sjätte Sinne 1998.

– Grönstedts är Sveriges mest anrika cognacproducent. Tillsammans med dem vill jag slå ett slag för cognac. Först och främst för att det är kul att uppmärksamma något jag tycker om, men också för att det är en dryck som jag tycker hamnat lite i skymundan, berättar Petter.

Petter är idag sommelier, genom sin utbildning på Vinkällan kom han att glänta på dörren till ett nytt spännande smakuniversum att utforska. Petters intresse för dryck har gått från att vara en passion till att bli hans jobb. Petter skriver om dryck för vinmagasinet Livets Goda och under varumärket P.LEX (en förkortning för Petter Alexis Askergren) har Petter givit ut flera olika drycker.

– Grönstedts har tillverkat svensk cognac i över 150 år. Erkänt hög kvalité är vårt signum. I Petter har vi funnit en mycket kunnig sommelier. Han har varit med och utvecklat en fruktig cognac med inslag av kokt äpple, kanel, marmelad, choklad och vanilj, säger Peter Edin, Brand Manager, Grönstedts.

Den blend (blandningen av olika sorters cognac) som karakteriserar Grönstedts P.LEX är noga utvecklad av Petter Alexis Askersgren tillsammans med David Croizet.

– Processen för att ta fram cognacen har varit lång, närmare två år. Ibland trodde jag aldrig att vi skulle nå målet. Det beror helt enkelt på att det är mycket komplext att ta fram en helt egen blend som också lirar med de smakvisioner jag haft. Jag dricker vanligtvis inte så mycket starksprit, därför ville jag skapa en cognac med milda toner, utan det där spritigt riviga. Jag har velat skapa en balanserad cognac som inte sticker iväg. Under framtagandet har jag gått på vad jag personligen uppskattar för karaktärer hos en cognac. Elegant är ett ord som jag tycker beskriver den bra, berättar Petter.

Förutom att Petter varit med om att ta fram själva blenden ville han även att cognacen skulle präglas av honom till det yttre. Förpackningen är därför skapad utifrån den tatuering Petter har över hela sin rygg. Ett kollage över Stockholm framtaget av graffitikonstnären Puppet, fyllt med komponenter från Petters liv som betyder mycket.

Grönstedts P.LEX 2016 finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 5 oktober. Den har artikelnummer 88265-02 och kostar 899 för 500 ml. Upplagen är limiterad till 1000 exemplar.

Mat & Dryck | Cognac
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login