Grekisk Moschofileroblend från Lantides lanseras i fasta sortimentet

Av den 31 maj, 2019

På den sydostligaste delen av det grekiska fastlandet finner vi vinregionen Peleponnesos. En vinregion präglad av sitt varma klimat och för att få balans i druvan krävs vingårdar på en högre höjd. Lantides vinrankor till 5 Senses växer på Skoteiniplatån på en höjd av 700 meter över havet i röd lerjord. Då Moschofilerodruvan är värmekänslig och mognar tidigt är det därför extra viktigt att få de svala nätterna som den högre altituden ger.

Druvkaraktären hos moschofilero karaktäriseras av sin aromatik som påminner lite om traminer. Med en liten del moscato som Lantides kryddar vinet med så når vi nya smakhöjder med en extra nivå av florala toner. 5 Senses vinifieras i ståltank och vilar på jästfällningen före buteljering vilket bidrar till en rikare smak och komplext djup.

Lantides 5 Senses Moschofilero Moscato 2018.
”Ett vin som präglas av sin fräschör tillsammans med aromatisk frukt som går åt gråpäron med generöst påslag av florala toner och mineraler.” Johan Nilsson, Svensk Mästare i Sommellerie 2015 samt Produktchefsassistent på We & Wine.

Lanseras 1:a juni i fasta sortimentet
Artnr: 6868
Vol: 750 ml
Alk: 12 % abv
Pris: 109 kr

Panos Lantides föddes i byn Mórfou på norra Cypern. Där bodde och levde han fram till 1970 när han bestämde sig för att studera till enolog. Sina studier utförde han i Montpellier och fick en fransk enologiexamen därifrån. Han nöjde sig dock inte så utan studerade vitikultur ytterligare två år i Bordeaux. Sin professionella bana beslutade han att påbörja i Grekland, vilket snabbt gav honom professionell flexibilitet och ansvar hos en stor kommersiell vinproducent.

Efter 15 år tog han steget som han drömt om, att starta sin egen vingård i Nemea (Peleponnnesos) och år 2000 stod vineriet klart, bredvid hans alldeles egna vingård i Xerocampos Nemea. Snart började Panos Lantides plantera ytterligare en vingård med agiorgitiko, cabernet sauvignon, och Merlot i Asprocampos Nemea på 650 meters höjd och chardonnay, sauvignon Blanc, assyrtiko, malagouzia och moschofilero på Skoteiniplatån på 700 meters höjd över havet. Med generation två av vinmakare nu vid sin sida är Panos Lantides dröm fullbordad.

Dryck | Grekisk Moschofileroblend från Lantides lanseras i fasta sortimentet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login