Google efterlyser Örebroarnas roligaste skämt

Av den 14 maj, 2019

I höstas lärde sig Google Assistent svenska och kan därmed, utöver att hjälpa användare få saker och ting gjorda i vardagen, både sjunga med i svenska låtar och citera Jönssonligan. För att hylla den svenska folksjälen och lokal humor ska Google Assistent i ett nästa steg bli ännu mer lokalt präglad genom förmågan att berätta skämt som representerar det svenska folkets smak. Google efterlyser därför nu skämt från Sveriges alla hörn som ska införlivas i Google Assistent och sprida glädje och skratt över hela landet.

Sex av tio invånare i Örebro skrattar högt en till nio gånger om dagen. Det som Örebroarna tycker karaktäriserar ett bra skämt är ”oväntade observationer av verkligheten”, ”ordlekar” och ”roliga bilder eller filmklipp”, enligt en humorundersökning från Kantar Sifo, framtagen på uppdrag av Google. Skratt förenar – men vad vi tycker är kul skiljer sig åt. Så för att hylla alla olika typer av humor från norr till söder efterlyser Google nu de roligaste skämten från orter runtom i Sverige. I samarbete med Kristoffer Appelquist, som tidigare utsetts till “Sveriges Roligaste”, kommer sedan ett urval av de inskickade skämten att väljas ut och införlivas i Google Assistent.

– Det ska bli spännande att ta tempen på svenskarnas humorsinne och hylla de bästa skämten de vet med hjälp av Google Assistent. Vilka skämt det kan vara har jag ingen aning om, trots att jag turnerat land och rike runt. Men det lär bli en humorresa, där vi ena stunden skrattar tillsammans med någon i Dorotea, för att i nästa ögonblick garva med någon i Örebro, säger Kristoffer Appelqvist.

Google Assistent gör det möjligt för användare att föra en tvåvägsdialog med Google, och kan därigenom hjälpa dem att få saker och ting gjorda i vardagen – från att skicka sms, sätta påminnelser och spela musik till att hitta användbar information, göra översättningar och navigera till önskade destinationer. Både personlighet och funktionalitet är skräddarsydda för den svenska marknaden, och gör att Google-assistenten kan göra allt från att sjunga med i svenska låtar till att förstå att vädret är någonting svenskar tar på absolut högsta allvar.

Som del av detta har den även koll på flera unika referenser kring svensk kultur. Något Google nu kommer att fördjupa sig i genom att även införliva lokala skämt från runt om i Google Assistent, som finns tillgänglig i bland annat smartphones och de smarta högtalarna Google Home och Google Home Mini.

– Redan idag ser vi hur många människor använder röststyrning och Google Assistent för att få sig ett leende på läpparna genom det enkla kommandot “Hey Google, säg ett skämt”. Som nästa steg i vår lokala aktivering vill vi inkludera och hylla representativ humor från användarna själva och sprida skämt från Ystad i söder till Haparanda i norr genom Google-assistenten. Skratt förenar men vad vi tycker är kul skiljer sig åt enligt vår undersökning. Därför hoppas vi nu helt enkelt kunna sprida glädje med hjälp av lokala humorbredd, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google.


Hur Örebroarna delar med sig av sina favoritskämt
För att dela sitt bästa skämt och få det införlivat i Google Assistent besöker du sajten swedishlaughs.withgoogle.com mellan 9 maj och 2 juni. Efter det kommer ett urval ske och de utvalda skämten presenteras under juni. Det utvalda skämten kommer sen att läggas in i Google Assistent under andra hälften under 2019 tillsammans med en hänvisning om vem som delat det. 

Om Örebroarnas humor – lokalt resultat från Kantar Sifos undersökning:

 • Sex av tio invånare i Örebro skrattar högljutt 1-9 gånger per dag (57%). Över hälften (55%) av Örebroarna anser att det finns typiska skämt för sin hemregion.
 • Den humor som invånarna anser vara mest uppskattad i staden är:
 1. ironi (53%)
 2. parodi (51%)
 3. interna skämt (47%).
 • Det som invånarna själva anser särskiljer deras humor är “en oväntad observation av verkligheten” (80%), “en rolig bild eller film” (72%) och “ordlekar” (67%).

Nationellt resultat från Kantar Sifos undersökning

 • Svenskar anser att humorn skiljer sig åt beroende på var i Sverige man bor. Det som sammanför många svenskar är att de anser att smart humor är det som särskiljer just deras stad eller region. Det tycker över hälften av svenskarna (56 procent). Även förmågan att uppskatta ironi (57%) och uppskattandet av observationshumor (50%) är något en stor del tycker särskiljer humorn där de bor.
 • Hälften av svenska folket anser att de roligaste personerna kommer från Göteborg (52%). Framförallt är det de unga kvinnorna i åldersgrupp 18-34 år som anser att göteborgare är de roligaste (54%).
 • Den stad som svenskarna anser att minst roligast personer kommer från är Stockholm (26%). Främst är det invånare från Göteborg (37%) och Helsingborg (32%) som anser att minst roliga personer kommer från Stockholm.
 • Det som karaktäriserar ett bra skämt är främst en oväntad observation av verkligheten (78%), En rolig bild eller film (63%) och En lek med ord (62%).
 • Vad som är roligt skiljer sig mycket åt beroende på hur gammal du är. 29 procent av  18-34-åringarna tycker att en förolämpning eller drift med någon karaktäriserar ett bra skämt, medan endast 5 procent av 65-79-åringarna tycker det.
 • Vad som är roligt skiljer sig mycket åt beroende på hur gammal du är. Nästan hälften av svenskarna mellan 18-34 år tycker att intern humor, som bara vissa förstår karakteriserar ett skämt. Bland 50-64-åringarna håller bara 18 procent med, och bland 56-79-åringarna endast 15 procent.
 • Var vi finner inspiration till skämt skiljer sig åt. Alla hämtar idag inspiration från internet, men bara 5 procent av svenskarna i åldern 18-34 får det från böcker. Hela 32 procent av 65-79-åringarna har just böcker som källa till humor.
 • En majoritet av svenskarna skrattar högljutt 1-9 gånger per dag (61 %). En femtedel (20%) skrattar högljutt 10-19 gånger per dag. Noterbart är att yngre uppfattar sig skratta mer än äldre: två tredjedelar (67 %) av alla 65-79-åringar skrattar 1-9 gånger per dag medan enbart hälften (54 %) av 18-34-åringarna gör det.
 • På en skala 1-10 uppskattar svenskarna att andra tycker att de är 5,5 roliga, alltså medelmåttligt roliga.

Nöje | Google efterlyser Örebroarnas roligaste skämt
Örebroguiden

Undersökningen genomfördes mellan 9-21 november 2018 i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel på uppdrag av Google. Totalt genomfördes 2884 intervjuer i målgruppen svenska allmänheten 18-79 år.

You must be logged in to post a comment Login