Geuze Boon Black Label Second Edition

Av den 31 januari, 2017

2016 släppte Boon sin jubileumsöl Geuze Boon Black Label. Boon ville skapa sin syrligaste öl någonsin med en fermentationsgrad på nära 100%. Surölen blev omtalad som magisk och den vann blanda annat guld vid World Beer Cup 2016. Tack vare framgångar beslöt Frank Boon sig för att brygga en uppföljare. Geuze Boon Black Label Second Edition släpps 17 februari på Systembolaget i en strikt begränsad upplaga om endast 5000 flaskor. Tyckte du om den första varianten kommer du inte att bli besviken på Second Edition. Pris 99,90 kr, 750 ml, nr 11440.

I samband med att Frank Boon firade 40 år, 2016, som aktiv bryggare släppte han och bryggeriet en helt unik limiterad suröls-upplaga. Geuze Boon Black Label är en Old Style Geuze med en extremt hög fermentationsgrad på nära 100 %. I augusti meddelade man från bryggeriet att det skulle bli en uppföljare. I vår är det dags för lansering i Sverige.

Skillnaden på första och andra versionen av denna öl är att Secon Edition är något mjukare och rundare samt att man finner toner av mer äldre lambic. Den nya produkten, som ligger på 6,4%, är också något alkoholsvagare än sin föregångare som låg på 7%. Men stilen känns tydligt igen och denna version är lika torr som sin föregångare. Denna gång har BOON valt ut lambic från de ekfat med den allra högsta jäsningsgraden.

Bryggmästaren Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login