Friskis&Svettis slår ett slag för hållbar träning

Av den 28 december, 2019

Många har som nyårslöfte att börja träna. Samtidigt beskrivs prestationshets som en av de främsta orsakerna till utebliven träning. Därför ger Friskis&Svettis, en av Sveriges största idrottsföreningar, tre tips för hållbar träning.

– Att sätta träning på kartan genom ett nyårslöfte blir sällan långvarigt. Tvärtom ser vi att hållbar träning, där tillfällen för rörelse sprids ut över längre perioder, är det som håller. Om du ska träna hela livet måste det vara kul, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Hållbar träning handlar om att hitta aktiviteter som är motiverande att utföra i längden, snarare än träning som sker intensivt under korta perioder. Det ger på både kort och lång sikt mer energi, och minskar risken för sjukdomar. För att komma åt fördelarna med träning är det bättre att det sker utspritt, över tid.

– Vi vill flytta fokus från intensiv träning under korta perioder till att hitta träningssätt som passar i vardagen, avslutar Susanne Jidesten.

Tre tips för hållbar träning:

1. Hitta din motivation
Tränar du för att orka med lek och spring med barnen, för bättre psykisk hälsa, eller kanske ett lopp? Fundera över ditt mål och anpassa din träning efter det. 

2. Variation
För att hitta det sätt att röra på dig som passar dig bäst, se till att testa olika former och förnya dig i din träning med jämna mellanrum. 

3. Den bästa träningen är den som blir av 
Låt inte träning och rörelse hindras av att det ska ske på ett särskilt sätt eller på en särskild plats. Oavsett om det handlar om en promenad runt kvarteret eller ett pass på gymmet är det viktigt att bryta stillasittandet.

Träning | Friskis&Svettis slår ett slag för hållbar träning
Örebroguiden

Källa Friskis&Svettis

You must be logged in to post a comment Login