Friluftsmuseet Wadköping är nominerade till Stora turismpriset 2019

Av den 5 oktober, 2019

Varje år delas Stora Turismpriset ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen i Sverige. Inför årets turismpris är det Friluftsmuseet Wadköping som är nominerade från Örebroregionen.

Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman. De nominerade får 10 000 kronor att använda till en kunskapsfrämjande insats och vinnaren av Stora turismpriset får förutom äran, även 100 000 kronor att använda till kunskapsinsatser.

Nominering:
”Friluftsmuseet Wadköping, Örebros gåva på 700-årsdagen, har de senaste åren förvandlats från en trevlig, men kanske lite sömnig, 50-åring till en sprudlande vital och populär 50-plussare. Nya gångvägar över kullerstenarna har gjort området tillgängligt för alla.

Tidsenliga klädedräkter och intressanta personporträtt väver tillsammans med platser med ljud av folkliv, hästskjutsar och hundskall ihop dåtid med nutid och väcker nyfikenhet. Idyllen vid Svartån har blivit ett nyfiket besöksmål för hela familjen där en kulinarisk Matmarknad tagit form och på fem år vuxit till en av Sveriges mest delikata. I Wadköping huserar både Cajsa Warg och Markurells. Och du är också inbjuden!”

– Vi är otroligt glada för nomineringen. Det känns jättekul. För oss är det ett kvitto på att vi gör något bra, att arbetet ger resultat när vi utvecklar Wadköping som besöksmål. Bara det att vi är nominerade gör att vi känner oss som vinnare, säger Maria Gustafsson, Enhetschef för Wadköping.

För att bli nominerad krävs det att man bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen och att man har kunskaper där man utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

– Hållbarhetsaspekter finns såklart också med och här gäller det att man utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet (ekonomiskt, socialt och miljömässigt), säger Malin Wistrand, utvecklingsledare för Turism inom Regional utveckling på Region Örebro län.

Varje län nominerar en kandidat till den nationella finalen genom den regionala turismorganisationen eller motsvarande. Det är också den regionala turismorgansiationen som bestämmer hur nomineringen går till. Det finns många olika sätt att utse sin kandidat och uppmärksamma turismverksamheter som på ett föredömligt vis bidrar till att utvecklar turismen i Sverige.

Vinnaren utses den 4 december i samband med Sveriges kommuners och landstings, SKL:s besöksnäringskonferens.

Kultur | Friluftsmuseet Wadköping är nominerade till Stora turismpriset 2019
Örebroguiden

Källa Region Örebro Län

You must be logged in to post a comment Login