Friluftslivet lockar svenskarna ut i naturen

Av den 1 juli, 2018

Skolorna är slut och nu hägrar sommar, sol, bad och kanske en utflykt till fjällen? Enligt färska siffror från Tradera är trenden tydlig. Sport- och fritidsaktiviteter som kretsar kring friluftsliv och natur ökar i popularitet. Trenden bekräftas även av både Friluftsfrämjandet och Naturvårdsverket.

 Både fiske-, camping- och hikingprylar, jaktprodukter och äventyrssporter har ökat markant i försäljning på Tradera under de första fem månaderna i år. Fiskeprylar är den kategori säljs allra mest på Tradera, medan långfärdsskridskor, jaktprylar och camping & hikingprylar är kategorierna som har ökat mest.

– Vi såg redan i vintras en stark tillväxt för längdskidor och långfärdsskridskor. Nu visar vårens statistik att trenden fortsätter med stor efterfrågan på fiske, jakt, camping och hikinggrejer, så friluftsintresset är verkligen på frammarsch, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Även Johan Ekroth på Friluftsfrämjande bekräftar trenden då de kan se en stadig utveckling av medlemsantalet. Det senaste året har medlemsantalet i föreningen ökat med 6 procent.

– Friluftslivet har fått ett enormt uppsving de senaste åren. Inom Friluftsfrämjandet har vi sett det genom ökning i antal medlemmar, från 80 000 till 95 000 på fyra år. Samtidigt har vi bara under det senaste året sett 25 procent fler besökare och 40 procent fler bokade aktiviteter på Friluftsfrämjandet.se. Vi ser detta som ett kraftigt ökat intresse för både kunskap och att göra äventyr tillsammans, säger Johan Ekroth, kommunikationschef på Friluftsfrämjandet. 

Utrustning
Jaktskor och jaktknivar har ökat mest inom jaktprylar, medan meten och metspön lockar mest till budgivning i fiskesegmentet. I camping- och hikingkategorin ökar främst försäljningen av ryggsäckar, hikingkläder och vandringskängor. Inom äventyrssporter är det klättringsprylar som har ökat mest.

Även Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket bekräftar trenden om ett ökat intresse för friluftsliv bland svenskarna och presenterar på sin hemsida en lista över saker att tänka på att ha i ryggsäcken beroende på vad för tur du ska ge dig ut på.

  • I ryggsäcken på en dagstur– Bra matsäck, en godispåse, ett sitt -eller liggunderlag och värmande rastplagg. Ta även med en kniv, tändstickor, ljus och skavsårsplåster, på vintern rekommenderar vi att det i varje sällskap finns valla, spadar och vindsäckar. På sommaren regnkläder och kanske en keps som skyddar mot sol och mygg.
  • I ryggsäcken på en stugtur– Att vara på fjället i flera dagar och bo i övernattningsstugor ställer lite större krav på utrustningen. Utöver det som krävs för en dagstur tillkommer ombyteskläder, ett reselakan eller sovsäck, toalettartiklar, mat för turen. Proviant brukar i allmänhet finnas att köpa i de flesta övernattningsstugor.
  • I ryggsäcken på en tälttur – En tälttur ställer ännu större krav på utrustningen. Du måste utöver det som nämnts ovan ha ett bra fjälltält, friluftskök med tillräckligt med bränsle, proviant, en bra sovsäck och ett bra liggunderlag, på vintern extra tjockt eller dubbla, liten ficklampa och var sin snöborste. Dessutom går det åt lite extra varma rastplagg.  

Och enligt Sofia Hagelin, presschef på Tradera kan det vara en mycket god idé att kolla utbudet av utrustning på andrahandsmarknaden innan man köper någonting nytt.

– Många kanske provar en ny aktivitet för första gången och tänker att det är onödigt att köpa ny utrustning innan man vet om det passar en. Då är begagnatmarknaden ett klokt alternativ som är bra för både miljön och plånboken, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.


Sport- och fritidsaktiviter på Tradera
Största kategorierna mätt i antal sålda produkter 1 jan – 31 maj 2018

Fiske
Jakt
Camping & hiking
Äventyrssporter
Längdåkning
Långfärdskridskor


Sport- och fritidsaktiviter på Tradera
Ökning av antal sålda auktioner 1 jan – 31 maj 2018 jämfört med i fjol

Långfärdsskridskor +110 %
Jakt +39 %
Camping & hiking +17 %
Äventyrssporter +14 %
Längdåkning +8%
Fiske +4 %

Jakt
Störst ökning av antal sålda auktioner 1 jan – 31 maj 2018 jämfört med i fjol

Jaktskor +126%
Jaktknivar & jaktverktyg +124 %
Lockpipor & bulvaner + 87 %
Vapenskåp + 66 %
Hundutrustning + 14 %
Vapentillbehör + 11 %
Jaktkläder + 4 %

Fiske
Störst ökning av antal sålda auktioner 1 jan – 31 maj 2018 jämfört med i fjol

Meten och metspön + 79 %
Fiskelitteratur + 76 %
Flugbindning + 21 %
Beten & fiskedrag + 15 %
Flugfiske + 12 %
Krokar + 9 %

Camping & hiking
Störst ökning av antal sålda auktioner 1 jan – 31 maj 2018 jämfört med i fjol

Ryggsäckar + 35 %
Hikingkläder & vandringskängor + 29 %
Sovsäckar & Liggunderlag + 21 %
Ficklampor & belysning + 18 %
Kök & Mat + 13%

Äventyrssporter
Störst ökning av antal sålda auktioner 1 jan – 31 maj 2018 jämfört med i fjol

Klättring + 76 %
Dykning + 17 %
Kiteboarding + 6 %
Windsurfing + 6 %

Prylar | Tradera
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login