Fredrik Landevaag och Lovisa Kjellsdotter Larsson höll vernissage för utställningen EMFAS

Av den 6 januari, 2018

Nu var det dags för en ny utställning på Bunkern Gallery, denna gång var det konstnärerna Fredrik Landevaag och Lovisa Kjellsdotter Larsson som höll vernissage för utställningen EMFAS.

Jag fick mig en pratstund med de båda konstnärerna efter vernissagen.

Jag vet att ni båda två ofta har en historia bakom era verk, kan ni berätta lite om vad utställningen handlar om? 
– Utställningen heter EMFAS vilket är synonymt med tyngd, eftertryck och känslokraft. Det är dessa ord vi har utgått från i denna utställning, säger Lovisa. Jag har med min senaste konstfilm som jag kallar Objects and feelings där jag försöker visualisera psykisk ohälsa.

Hur gick det projektet till Lovisa?
– I det här projektet har jag tänkt rätt länge på hur man skulle kunna gestalta psykisk ohälsa för att visa folk hur det faktiskt känns att tillexempel ha ångest, det är ord man ofta slänger runt med men inte vet riktigt hur det känns att vara där.

– Om du har lidit av det så finns det rätt starka punkter som man kan lista hur det känns när det är som värst, så då bad jag en av mina vänner och konstnärskollegor om hjälp för jag vet att han inte är så finkänslig och kunde därför hjälpa mig.

– Så jag gjorde en film där ingredienserna är tyngd som bröstsmärtor, något som trycker över bröstet, känslan av att drunkna, att man sitter fast och inte kan ta sig därifrån. Dessa var mina första punkter jag ville flytta ut från det psykiska till det fysiska så att man faktiskt kan se detta.

– Här på utställningen är filmen med och alla objekt i filmen är också med, samt ett självporträttporträtt som jag gjorde under samma period, från måndag kommer även filmen att visas i Salong Lux också.

Jag har förstått att även porträttet har en lite speciell historia, berätta.
– Jag tror att det självporträttet har i alla fall fyra lager som är övermålade, det var en kväll som jag var här och sprejade svart, kastade vinflaskor på verket och gjorde en väldigt mörk grund och det hela byggde på i lager efter lager tills jag beslutade mig för att måla mig själv över alltihopa allt som låg under och ta kontrollen över det som ligger under.

Vad är din syn på den här utställningen Fredrik?
– Jag tror att vi arbetar väldigt olika men i grunden har samma ide som vi försöker få fram, Lovisas video och mina flyttlådor är två olika sätt att visa samma känsla. Där Lovisa kanske gör det mer direkt och jag mer konceptuellt.

– Flyttlådorna är nog det av mina verk som är viktigast för mig i den här utställningen, en flyttlåda är inte bara en flyttlåda utan det finns en historia bakom, vem flyttar vart och varför och för vilken gång i ordningen. Även målningarna är gjorda i samband med min flytt, jag bodde i Norge förut så de har också varit med om en del och hör ihop med kartongerna.

Vad händer nu framöver?
– Närmast är nog att Bunkern kommer att hålla en löpande utställning tillsammans med Örebro Ölcafé så den tycker jag att man skall kolla in, säger Lovisa.

Passa på att se utställningen EMFAS på Bunkern Gallery i en månad framöver.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login